Margareta Hamark (L) kritiserar S och Mp:s förslag för att pressa ner hyrorna. Foto: Läsarbild Pressbilder

Liberalerna: Det är fel metod

Margareta Hamark (L), gruppledare för Liberalerna i Väsby, anser att det är fel att subventionera byggandet av studentbostäder. – Vi vill slopa byggsubventionerna och istället höja bostadsbidragen.

  • Publicerad 17:23, 16 aug 2018

Under torsdagen rapporterade Mitt i att S och Mp vill få ner hyrorna på de nya student- och ungdomslägenheterna i projektet Åhusen, som ska vara klart 2019 och 2020.

Ministern lovar studentlyor med rimliga hyror

Beslutet om Väsbyhems nya bostäder är redan fattat och därför är de inte hotade, även om det blir maktskifte i Upplands Väsby. Det statliga investeringsstödet kommer att utnyttjas även av Allians för Väsby. Så länge det finns kvar, det vill säga.

– Så länge det statliga investeringsstödet finns ska det givetvis användas och utnyttjas av kommunen. Men det finns olika sätt att stödja de som behöver stöd på bostadsmarknaden. Att tillföra dyra subventioner till kommuner och byggare är fel metod, eftersom stödet hamnar i fickorna på byggbolagen, inte hos den som behöver pengarna, säger Margareta Hamark (L).

Vi vill slopa byggsubventionerna

Margareta Hamark (L)

Istället vill Liberalerna höja bostadsbidragen för de som behöver det mest.

– Vi vill slopa byggsubventionerna och istället höja bostadsbidragen till barnfamiljer och studenter och även höja bostadstilläggen till pensionärer.

Hur kommer ni arbeta för att lösa ungas bostadssituation i Väsby?

– Vi vill göra det lättare att spara ihop pengar till kontantinsatsen till den första egna bostaden. Vill vi införa ett skattegynnat bosparande. Det skulle betyda mycket för att minska klyftorna på bostadsmarknaden och göra att fler har råd att köpa en bostad, både unga och andra. Det är mer lönande över tid att äga sin bostad än att hyra den.