Jan Jönsson lämnar tillvaron som rektor och fritidspolitiker, och blir socialborgarråd. Foto: Anna Z Ek

Liberalen Jan Jönsson blir socialborgarråd

Liberalen och Bredängsbon Jan Jönsson blir nytt socialborgarråd i Stockholm. – Snabba allvarssamtal när unga är på väg in i kriminalitet är en av de frågor jag vill prioritera, säger han.

  • Publicerad 10:18, 15 okt 2018

Jan Jönsson har fullt upp när Mitt i ringer upp på måndagsmorgonen. Personalen på Karsby International School i Norsborg har just fått veta att han slutar som rektor, med omedelbar verkan.

Orsak: Han blir socialborgarråd i Stockholm, i den nya blågröna koalitionen.

– Det här är en chans man får en gång i livet så jag sa självklart ja. Det är fantastiskt! Men samtidigt känner jag sorg över att lämna den här arbetsplatsen, som betyder så mycket för mig, säger Jan Jönsson.

Liberalen Jan Jönsson bor i Bredäng. På hemmaplan är han välkänd – han har suttit med i Skärholmens stadsdelsnämnd i ungefär 20 år. 2006–2014 var han ordförande, och under den senaste mandatperioden har han varit vice ordförande.

Erfarenheter från Skärholmen

Erfarenheterna därifrån tar han förstås med sig som socialborgarråd. En av dem är vikten av att agera snabbt när unga är på väg in i kriminalitet. Under sin tid som stadsdelsnämndens ordförande införde han en 48-timmarsregel, som innebar att en ung person som begått ett brott fick samtala med socialtjänst och polis inom två dygn.

Regeln togs bort när det rödgröna styret tillträdde 2014 men Jan Jönsson har kämpat för att den ska komma tillbaka. Som socialborgarråd vill han arbeta för en liknande princip.

– Jag har självklart inget färdigt program än, men snabba allvarssamtal när unga är på väg in i kriminalitet är en av de frågor jag vill prioritera, säger och tillägger:

– Som politiker i Skärholmen arbetar man verkligen med det sociala utanförskapet, brottslighet och social oro. Det är erfarenheter som jag kommer att ha stor nytta av som socialborgarråd.

Parhäst med Edholm

Jan Jönsson ser också stora fördelar med att även det nya skolborgarrådet är liberal (Lotta Edholm).

– Det ger ett gyllene tillfälle till en riktigt bra samverkan mellan skola och socialtjänst. En samverkan som inte bara består av informationsutbyte utan om beslut om konkreta insatser, säger han.

Andra frågor Jan Jönsson vill prioriterar är hjälp till brottsoffer och till personer som är utsatta för hedersförtryck och hedersrelaterat våld.

– Utifrån min nya politiska position tänker jag också ta chansen att vara en blåslampa på högerextremister och nationalister och granska Sverigedemokraternas agenda noga. Att de politiska krafterna vuxit sig så stora ser jag som den största faran för samhället.

 

Fakta

Politiker i Skärholmen sedan 20 år

Namn: Jan Jönsson.

Ålder: 40 år.

Bor: I Bredäng i Skärholmens stadsdel.

Aktuell: Nytt socialborgsrråd i Stockholms stad, för Liberalerna.

Yrkesbakgrund: Har varit rektor på Karsby International School i Norsborg, i Botkyrka, i 5, 5 år.

Politisk bakgrund: Cirka 20 år i Skärholmens stadsdelsnämnd. Ordförande 2006–104, vice ordförande 2014–2018.

Ordförande fram till jul: Eftersom han varit vice ordförande i stadsdelsnämnden tar han över ordförandeskapet där fram till jul (Ordförande under förra mandatperioden var vänsterpartisten Lorena Delgado som blev riksdagsledamot nu i höst). Den är en temporär lösning i  väntan på en efterträdare.

 

Visa merVisa mindre