Låst läge i Järfällapolitiken. Foto: Mostphotos

Låst läge i politiken – Alliansen lägger locket på

På måndag är det dags för kommunfullmäktige i Järfälla. Då ska de nya ledamöterna väljas in. Men vem ska egentligen styra kommunen? Det förs intensiva samtal i kommunhuset och Mitt i har talat med en rad politiker, men ingen vill i nuläget prata.

  • Publicerad 15:44, 9 okt 2018

Förra veckan sträckte Socialdemokraterna och Miljöpartiet ut en blocköverskridande hand till alla utom Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Moderaterna har bjudit in Miljöpartiet till samtal, men Miljöpartiet tackade då nej. Det rapporterade Järfälla tidning.

Inom alliansen vill ingen som Mitt i talat med avslöja vilka som pratar med vilka. Emma Feldman är gruppledare för Moderaterna.

– Jag kommenterar inte pågående förhandlingar, säger hon.

Vill ha stabil majoritet

Socialdemokraternas gruppledare Claes Thunblad har tidigare sagt till Mitt i att han kan se flera typer av stabila majoritet, men alla är blocköverskridande och innehåller socialdemokraterna.

Skulle alliansen vilja styra i minoritet skulle det betyda att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll. Dessutom skulle de få utslagsröst i alla nämnder och styrelser, eftersom det skulle bli jämna mandat mellan alliansen och de rödgröna partierna i dessa. Att ge SD en vågmästarroll är något som allianspartierna innan valet sagt att man inte vill bidra till.

– Jag kommenterar inte det heller, säger Emma Feldman.

Men på måndag är det dags för kommunfullmäktige. Kommer det finnas en lösning till dess?

– Jag konstaterar att det är fullmäktige på måndag, men kommer inte kommentera huruvida det kommer finnas en lösning då eller ej, säger hon.

Vänsterpartiet skulle gärna se ett styre med S, MP, C och V. Men inga förhandlingar har påbörjats där heller.