Skylten plockas in vid Grindtorpsskolan. Valdeltagandet gick upp på Albyberget. Foto: ANNA z ek

Länets näst lägsta valdeltagande i Botkyrka

Botkyrka kommun satsade på att höja valdeltagandet i årets val. Men valdeltagandet i kommunen låg i princip still och kommunen ligger näst lägst i länet.

  • Publicerad 05:50, 15 sep 2018

Drygt 7 av 10 röstberättigade Botkyrkabor röstade i valet för kommunfullmäktige. Bara Södertälje ligger lägre i länet när det gällde valdeltagandet. Årets valdeltagande ökade ändå med 0,48 procent enligt den slutgiltiga ökningen.

Ungdomar jobbade för ökning

Kommunen hade inför valet satsat på att höja valdeltagandet. Bland annat jobbade en grupp ungdomar på uppdrag av kommunen med att höja valdeltagandet.

– Insatsen riktas mot norra Botkyrka och framförallt Alby, sade arbetsledaren Raymond Peroti på Botkyrka kommun i juni till Mitt i.

Carola Berntsson, som är ordförande för valdistrikt 34, på västra Albyberget tyckte på valkvällen att det varit fler folk och röstat på Grindtorpsskolan än förra valet. Hon hade rätt. Foto: Anna Z Ek

På västra delen av Albyberget fanns det valdistrikt som hade lägst valdeltagande i Botkyrka i valet 2014. Förra valet röstade bara 4 av 10 i valet till kommunfullmäktige. Här har valdeltagandet ökat påtagligt i årets val. Efter onsdagens räkning låg valdeltagandet på 50,3 procent.

– Valdeltagandet i hela Alby ökade, säger demokratiutvecklaren Ahmad Azizi.

Adrian Schmidtke, 20, blev skjutsad ända fram till dörren på Grindtorpsskolan. Han hann fram i tid för att rösta innan lokalen stängde. Foto: Anna Z Ek.

Satsade i tio distrikt

Samtidigt minskade valdeltagandet i distirkt i Fittja. Botkyrka kommun hade framförallt satsat på att höja valdeltagandet i tio distrikt i norra Botkyrka med särskilt lågt valdeltagande år 2014.

–  Men genomsnittet för de tio distrikten ökade, sägerAhmad Azizi.

Fakta

Så många röstade i kommunvalet

Botkyrka

Genomsnitt: 71,2 procent (+0,2)

Högst: 90,1 procent. Botkyrka 10 S Lanthem i Tullinge.

Lägst: 48,5 procent. Botkyrka 44 Fittja Värdshusvägen

Salem

Genomsnitt: 84,1 (-0,9)

Högst: 89,3 procent. Rönninge norra.

Lägst: 70,3 procent. Salem södra.

Så många röstade i riksdagsvalet

Botkyrka: 78,4 (+0,7)

Salem: 87,8 (-0,1)

Källa: Valmyndigheten
Visa merVisa mindre