Ingrid Johansson. Illustration: Mitt i Stockholm

Landstinget – inte längre ett glömt val

Socialdemokraterna är nu största parti i landstinget – men Alliansen står pall trots Moderaternas tapp.

  • Publicerad 07:11, 10 sep 2018

Landstingsvalet brukar kallas det glömda valet, med ett resultat som följer riksdagsvalet.

Men i år har något hänt. Vården seglade upp som väljarnas viktigaste fråga. Och landstingsväljarna har gått lite sin egen väg.

Kanske beror det på att väljarna haft sommarens köer på akuten och personalbristen i färskt minne. Eller så är det alla turer kring Nya Karolinska sjukhuset som påverkat.

M tappar stort i landstinget

Moderaterna är i så fall de som förlorat mest på det. De ser ut att få 22,2 procent av rösterna när nästan alla valdistrikt är räknade, och backar 5,9 procentenheter. I riksdagen backar Moderaterna 3,5 procentenheter.

Även Miljöpartiet backar mer i Stockholms läns landsting än i riksdagen, med 4,3 procentenheter mot 2,4 i riksdagen.

Samtidigt så är det några partier som går starkare i vårt landsting än nationellt: Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Och Socialdemokraterna gör ett bättre val här än i riksdagen, och backar bara 0,2 procentenheter.

MP sänker rödgröna sidan

Av de 149 platserna i landstingsfullmäktige ser de ut att få 40. Men vad hjälper det. Miljöpartiet backar så kraftigt att det rödgröna blocket nu bara har 64 mandat, och det är fortsatt den borgerliga alliansen som är störst med 70 mandat.

Sverigedemokraterna har inte gått fram lika starkt i landstinget som i riksdagen, och får 9,7 procent av rösterna mot 17, 6 i riksdagen. Men det ger femton mandat i landstingsfullmäktige, och de blir därmed vågmästare.

Valresultat i landstinget i Stockholm


Källa: Valmyndigheten