Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd. Foto: Mostphotos

L vill bygga ut psykiatrin med 190 platser

En Stockholmsmodell för att specialutbilda sjuksköterskor och 190 nya vårdplatser i psykiatrin. Det var två konkreta förslag när Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, presenterade fem punkter av vårdsatsningar. – Jag hoppas på nytt förtroende till nästa mandatperiod, säger hon.

  • Publicerad 16:26, 10 jul 2018

Liberalerna i Stockholms läns landsting går till val i höst på att ordentligt reformera vården.

På tisdagen presenterade Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd och Liberalernas gruppledare i landstinget, fem punkter där de vill lägga sina satsningar om Alliansen får fortsatt förtroende efter de tolv åren vid makten.

Bygga ut psykiatrin och statushöjning

En konkret åtgärd är att stärka den psykiska hälsan i länet och partiet lovar 190 nya platser fram till 2026. Framförallt handlar det om Nacka och Huddinge där psykvården redan är under utbyggnad.

Ett annan strävan är att höja sjuksköterskornas status och lön och på så vis göra det mer attraktivt att vidareutbilda sig till specialsjuksköterska. Det ska delvis ske genom en förstärkning av individuell lönesättning och en lokal modell för specialistutbildning.

– Vi skulle vilja skapa en tydlig Stockholmsmodell, men det här är något som vi även vill se nationellt, säger Anna Starbrink.

Komma till bukt med personalbristen

Vidare vill L satsa på fler nära vårdcentraler och digitalisering,

– Det handlar i grund och botten om att stärka patientens ställning och frihet. När det kommer till att modernisera vården är det ett område som ligger efter många andra i samhället.

Förslagen verkar kräva en större personalstyrka där det redan är brist, är det möjligt att få igenom i dagsläget?

– Många väljer fortfarande att utbilda läkare och sjuksköterska, men det gäller att få folk att stanna kvar i vården. Där är sjuksköterskornas status en viktig del, säger Anna Starbrink.

Varför kommer satsningarna nu, Alliansen har ju varit i majoritet i landstinget i tolv år?

– I politiken blir man aldrig färdig. Vi har gjort många satsningar och under de fyra åren jag haft den här rollen har vi haft ett högt reformtempo. De här punkterna fortsätter i Alliansens riktning när det kommer till att utveckla vården.

Förslagen beräknas av L själva att bli finansierade med de befintliga ramarna för landstingets driftsbudget.

Nedan följer punkterna i Liberalernas valplattform:

  1. Nära vård i hela länet: fast husläkare, trygghet för äldre.
  2. Modernisera vården.
  3. Kapa köer och bejaka mångfald.
  4. Bättre villkor för sjuksköterskor.
  5. Stärk den psykiska hälsan