L: ”Vi räknar med att vara med i ett styre”

Liberalerna räknar med att vara ett av de partier som styr Tyresö. – Vi kommer inte att ingå i ett styre med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna men sedan håller vi dörrarna öppna, säger Mats Lindblom, gruppledare.

  • Publicerad 08:02, 21 sep 2018

Vilka som ska styra Tyresö är än så länge oklart.

– Vi räknar med att vara med i ett styre på något sätt. Om man inte är med och styr har man betydligt sämre möjlighet att få igenom sin politik, säger Mats Lindblom, gruppledare i Liberalerna, på torsdagen.

Hur skulle ni vilja att styret ser ut?

– Det är en svår fråga. Läget är inte givet, man kan styra i både minoritet och majoritet. De både stora partierna – M och S – har båda gått ut och sagt att de ser sig som det parti som ska leda Tyresö framåt. Nu är det upp till dem att försöka hitta en lösning framåt för Tyresö.

Men, hur skulle du vilja att styret blir?

– Vi strävar efter att få igenom så mycket liberal politik som möjligt. Det bästa för oss har varit att vara med i en Allians. Vi har inte lyckats fullt ut med att få igenom den politik vi vill föra, så kan det vara att vara ett litet parti. Så nu får vi se vad som är bäst strategi framåt. Vi väntar väl på ett intiativ främst från Saweståhl.

Så förhandlingarna har inte börjar än?

– Nej. Vi avvaktar.

Säger nej till V och SD

Han stänger dörren till två partier.

– Jag säger som Jan Björklund, vi kommer inte att ingå i ett styre med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna men sedan håller vi dörrarna öppna, säger han.

Hur ser du på valresultatet i kommunen i stort?

– Det är smolk i bägaren. Vi har haft en Alliansmajoritet i 16 år, så det är såklart lite surt att vi inte har det längre.

Liberalerna får ett mandat

Mats Lindblom är nöjd med valresultatet för Liberalerna i kommunvalet. Partiet är det fjärde största, får ett till mandat, har ett väljarstöd på 9,9 procent enligt det preliminära valresultatet och ökar med 2,3 procentenheter – vilket är näst mest efter Sverigedemokraterna.

– Vi är väldigt glada och stolta. Vi har också en stor positiv röstsplittring – det vill säga fler röstar på oss i kommunvalet än i riksdagsvalet – vilket är ett kvitto på att vår liberala kommunpolitik går fram till väljarna.

Varför ökar ni?

– Vi har inte gjort vår valanalys än, men vi tror att det kan bero på att vi har fått igenom vissa saker. Extra medel till skola och förskola och parkourparken var liberala intiativ. Det finns en del frågor som vi har drivit som inte har blivit verklighet där vi tror att vi ändå har nått fram med vårt budskap, till exempel att vi vill ha en mer lågmäld byggnation i Trollbäcken och Strand, att vi tycker att trafiklösningar måste växa fram i paritet med byggandet av bostäder. Där har vi kvar att leverera. Det hoppas vi få möjlighet till i nästa mandatperiod, säger Mats Lindblom.