Liberalerna och Tobias Hammarberg ser ut att avgöra hur Haninge kommer att styras. Foto: Mostphotos

L: ”SD kan avgöra frågor i Haninge redan i dag”

Liberalerna har fått en vågmästarroll i Haninge kommun efter valet och gruppledaren Tobias Hammarberg (L) vill försöka få till ett rent alliansstyre. Ett styre som av allt att döma behöver passivt stöd från SD. ”De kan avgöra frågor redan i dag”, säger Tobias Hammarberg.

  • Publicerad 12:49, 13 sep 2018

– Valresultatet visar tydligt att det är ett alliansstyre Haninges väljare främst vill se, säger Tobias Hammarberg (L) till Mitt i på onsdagen.

Liberalerna har fått en vågmästarroll i Haninge och kan välja att styra kommunen med Alliansen, eller att gå in i den befintliga blocköverskridande koalitionen (S, MP och C) som i dag styr Haninge.

Redan under den gångna mandatperioden har M, KD och L fått stöd av SD i flera frågor i kommunfullmäktige, och efter valnatten sade Haninges oppositionsråd Martina Mossberg (M) att hon är öppen för att samtala med SD för att få igenom Moderaternas politik.

Liberalerna har under hela mandatperioden sagt att man aldrig kommer att förhandla med SD.

Kallar SD för rasistiskt

– Det vore katastrof om SD fick inflytande över Haninges politik. Det är ett rasistiskt parti, säger Tobias Hammarberg.

Haningemoderaterna och SD har ju enats i tiggeriförbud och att Haninge ska säga nej till nya anvisningar från Migrationsverket. Hur nära ligger ni i Liberalerna och Moderaterna egentligen varandra?

– Det finns frågor i Haninge vi inte tycker lika i. Vi vill till exempel inte ha de gigantiska jätteskolor i Haninge som S, SD och M tycker är framtidsmodellen. Men av tio frågor ligger Moderaterna närmare oss Liberalerna än SD i nio av dem, säger Tobias Hammarberg.

– Det finns klara skillnader mellan oss och Moderaterna. Men det här är ju sakfrågor som man får sätta sig ned vid bordet och lösa.

Alliansen blir ju beroende av passivt stöd från SD?

– Men SD kan avgöra frågor i Haninge redan i dag. De har varit passivt stöd för S-koalitionen när de röstat på dem, och passivt stöd för oss i trepartialliansen när de röstat på oss. Men Liberalerna kommer inte att göra sig beroende av SD, säger Tobias Hammarberg.

Inga samtal än

Enligt Tobias Hammarberg bör ett nytt styre i praktiken vara klart senast 8 oktober.

– Då tillträder nya fullmäktige och det är ju bra om saker och ting är något sånär klart tills dess, säger han.

Enligt Tobias Hammarberg har Liberalerna ännu inte påbörjat några samtal med något parti.