L och C vill kasta oppositionskappan och styra ön

De två borgerliga oppositionspartierna på Lidingö ger inga besked gällande MP:s trevare att skapa en blocköverskridande majoritet på Lidingö. – Klart är att inget parti fått egen majoritet, säger Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd.

  • Publicerad 12:48, 10 sep 2018

Såhär dagen efter valet när valvakornas ballonger knappt hunnit pysa ihop är det för tidigt att säga något om eventuella nya koalitioner i Lidingö stadshus, menar de borgerliga oppositionsparterna L och C. De har nu på morgonen pekats ut som möjliga samarbetspartners av MP på ön.

Liberaler samarbetar inte med SD och V

Öns liberaler avvaktar med besked om drömkoalitioner.

– Det är ju tydligt att det behövs en koalition för att styra Lidingö. Men vi måste invänta mer definitiva siffror och analysera resultatet.  Sedan får vi börja prata om hur vi ska styra Lidingö ansvarsfullt framåt. Vi vill ha igenom vår politk så mycket som möjligt, säger Amelie Tarsschys Ingre (L), oppositionsråd.

Betyder det att sakpolitik är viktigare för dig än ideologi i kommunpolitik?

– Nej, det är lättare att styra tillsammans om man står nära varandra ideologiskt.

Vilka vill du helst samarbeta med?

– Jag utesluter inget just nu.

Finns det något parti du inte skulle samarbeta med?

– Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Centern föredrar borgerliga partners

Centern är också avvaktande men sneglar åt det borgerliga hållet.

– Vi vill Ingå i en koalition som ger så mkt centerpolitik som möjligt. Vi fördrar en borgerliga samarbetspartners men vi utesluter inte andra lösningar, säger Patrik Buddgård (C).

Finns något parti du inte vill styra med?

– Inte med Sverigedemokraterna.

Vill styra

Både L och C är dock tydliga med att de vill lämna oppositionsrollen och vara med och styra på ön. Centerpartiet är efter valet enligt preliminära siffror nästa största partiet på ön och Liberalerna fick två nya mandat får nu sex stolar i fullmäktigesalen.

– Det är jätteroligt vi har fått ett enormt stöd, säger Amelie Tarschys Ingre. (L).

Förhoppningsvis får vi en ny majoritet med mer inflytande för c-politik. Det är vår målsättning, säger Patrik Buddgård (C).