Så röstade Kungsholmsborna i valet. Foto: Mostphotos

Kungsholmsbor, så röstade ni i valet

Moderaterna fick flest röster i valdistrikt Bromma-Kungsholmen i både riksdagsvalet och kommunvalet. Starkaste fästet för Moderaternas väljare finns på Kungsholmstorg, Luxområdet och S:t Göransområdet.

  • Publicerad 11:45, 10 sep 2018

Valdelagandet ökade något i valdistriktet Bromma-Kungsholmen – 86,9 procent gick till valurnorna i år, jämfört med 85,6 procent förra valet.

Moderaterna som traditionellt är starka i valdistriktet fick flest röster av Bromma- och Kungsholmsborna även i detta val, även om de tappade röster sedan förra valet.

Så här ser det preliminära resultatet ut:

28 procent röstade på Moderaterna i riksdagsvalet i valdistrikt Bromma-Kungsholmen, vilket en minskning med 7 procentenheter sedan 2014 års val då de fick 35 procentenheter av rösterna.

12 procent röstade på Centerpartiet, en ökning med 5,4 procentenheter, 10,7 procent på Liberalerna och 6,1 procent på Kristdemokraterna.

Preliminärt valresultat valdistrikt Bromma-Kungsholmen Riksdagsval. Källa: Valmyndigheten.

Socialdemokraterna fick 17,2 procent av rösterna, en ökning sedan förra valet med 2,6 procentenheter. Vänsterpartiet fick 7,9 procent, en ökning med 3 procentenheter, och Miljöpartiet fick 7 procent, en minskning med 3,2 procentenheter. De rödgröna har flest väljare från Fredhäll och Stadshagen.

Sverigedemokraterna fick 9,3 procent av rösterna, en ökning med 3,1 procentenheter  sedan förra valet. Kungsholmstorg, Kronoberg och Pontonjärparken är starkast fästen för Sverigedemokraternas väljare på Kungsholmen.

Feministiskt initiativ fick 0,5 procent i valdistriktet.

Här kan du läsa mer om hur Kungsholmsborna röstade i rikdagsvalet.

Så här lades kommunvalsrösterna

I valet till kommunfullmäktige röstade Kungsholmsborna ungefär likadant. Moderaterna fick 26,9 procent av rösterna, Centerpartiet 10,5 procent, Liberalerna 14,2 procent, Kristdemokraterna 6,3 procent, Socialdemokraterna 16,1 procent, Vänsterpartiet 7,6 procent och Miljöpartiet 7,9 procent.

Sverigedemokraterna fick 7,3 procent och Feministiskt initiativ 2,2 procent.

Här kan du gå in på valmyndighetens sida och läsa mer om resultatet i kommunvalet.