Aday Bethkinne är jublande glad över framgången. Foto: Stefan Källstigen

Kryss-raketen fick flest röster av alla i valet

Den ene stod på plats 22 men fick flest kryss av alla politiker i hela Botkyrka. Den andre var nia på listan men fick fler röster än toppnamnet Arne Närström (S) i Salem. 25-årige Aday Bethkinne (KD) 24-årige Salembon Leo Kadriu (S) är valets två verkliga kryss-raketer.

  • Publicerad 15:41, 26 sep 2018

När personvalsrösterna räknats stack två politiker i Botkyrka och Salem ut som två verkliga vinnare. Hallundabon Aday Bethkinne från Kristdemokraterna stod på plats 22 men fick 1 135 personkryss – mer än kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) som fick 797 kryss.

– Jag har haft en nära relation till folk. Jag har varit väldigt aktiv i sociala medier men har också varit aktiv vid olika arrangemang och har varit ute och kampanjat. Jag har känt starkt stöd från ungdomar. Jag vet att många känner att här kommer en ung kille från förorten som känner till problemen som finns här, säger Aday Bethkinne (KD).

Aday Bethkinnes morfar är stolt över barnbarnets framgångar.  Foto: Stefan Källstigen.

Är ny i partiet

25-åringen gick med i Kristdemokraterna för ett och ett halvt år sedan. När han ska sätta sig i kommunfullmäktige för första gången har han fått mer personkryss än någon annan politiker i kommunen. Aday Bethkinne berättar att han bland annat drivit frågor för att motverka kriminaliteten, för bättre skolor och för att massmorden på kristna minoriteter i det Osmanska riket 1915-1923 ska erkännas som ett folkmord av svenska regeringen.

Raket i Salem

I Salem gick Leutrim Kadriu om toppnamnet Arne Närström och alla andra socialdemokrater när rösterna var räknade. Även han tror att många unga lagt sin röst på honom. Efter 119 personkryss är han nu redo för kommunfullmäktige. Arne Närström fick 100 personkryss.

– Det känns overkligt. Det visar att många ungdomar är trötta på det gamla styret i Salem. Man har inte beaktat frågor som är viktiga för ungdomar tillräckligt, säger Leutrim Kadriu.

Leutrim Kadriu från Salem. Foto: Lena Dahlström.

Vill se fler hyresrätter

Leo, som han kallas, nämner bland annat behovet av fler hyresrätter, sänkta kulturavgifter och vill precis som Arne Närström också se en rejäl idrottsplats som samlar flera sporter.

– Det är dags för en förändring, säger Leutrim Kadriu.

Den som fick allra flest kryss i Salem var Lennart Kalderén (M), som fick 387 röster.