Göran Forsström, säkerhetschef, menar att alla måste ta ansvar för att vara källkritiska. Foto: Mitt i

Kommunen är medveten om hoten mot valet

Kommunen höjer i år beredskapen för att felaktig information om kommunalvalet kan spridas. – Det vi ser som en risk i år är till exempel att det sprids felaktig information om att vallokaler är stängda eller fått ändrade öppettider, säger Mårten Qwist, chef för valnämndens kansli.

  • Publicerad 11:18, 24 aug 2018

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har i år gått ut och varnat för att främmande makter utifrån kan försöka påverka höstens val, bland annat genom att sprida vilseledande information.

Även i kommunen är man i år extra medveten om risken för att falsk information om valet kan spridas.

Göran Forsström, säkerhetschef i kommunen, menar att man jobbar med att höja medvetenheten hos befolkningen om att vara källkritisk till den information man får.

– Vi märker ju i samhällsdebatten att de här frågorna ligger högre på agendan, och vi jobbar för att höja medvetandet hos gemene man, säger han.

Göran Forsström sitter även med i regionala samverkansgrupper och får snabbt veta om det sker någon förändring som man bör ta höjd för i kommunen, berättar han.

Väktare cirkulerar

Mårten Qwist, chef för valnämndens kansli menar att man under hela året jobbat extra med att vara så tydlig man kan med den information som läggs ut om valet.

– Det vi ser som en risk i år är till exempel att det sprids felaktig information om att vallokaler är stängda eller fått ändrade öppettider. Vi jobbar därför hårt med att få folk att gå in på sundbyberg.se för att läsa information om valet, säger han.

Tidigare har fokus främst legat på hur man ska hantera rent fysiskt stök i vallokalerna på valdagen och man kommer i år, precis som tidigare ha väktare som cirkulerar runt mellan lokalerna.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10