Leon Hansén, reporter på Mitt i Upplands-Bro. Foto: Mitt i

Koalitionen spricker – tuffa förhandlingar väntar

Koalitionen förlorar majoriteten – men S är fortfarande största parti. Alliansen får 46,1 procent av rösterna och SD går kraftigt framåt. Kan de få en vågmästarroll?

  • Publicerad 07:31, 10 sep 2018

Koalitionen mellan S, MP, KD och C förlorar majoriteten enligt preliminära siffror. Samtidigt går SD kraftigt framåt med dubblerat väljarstöd: från 8,76 procent till 17,1 procent, vilket gör partiet till kommunens tredje största. Därmed får man en tydlig vågmästarroll, om blockpolitiken på nationell nivå börjar gälla i Upplands-Bro igen.

Alliansen överlägset största block

Alliansen är med 46,1 procent av rösterna nära att få egen majoritet – men når inte ända fram. Moderaterna står och stampar på 25 procent – samma siffra som vid förra valet – men backar inte till skillnad från på riksnivå. Frågan är om man är beredda att styra med stöd av SD?

S går kraftigt tillbaka

Socialdemokraterna ser ut att gå kraftigt tillbaka, med ett tapp på cirka sex procentenheter. Miljöpartiet gör ett ännu sämre val och är bara någon procent över spärren på två procent. Vänsterpartiet som stått utanför koalitionen går i sin tur framåt med ett par procentenheter. Tillsammans får de rödgröna 36,1 procent, vilket får ses som ett rejält misslyckande.

Det enda sättet för Socialdemokraterna, som fortfarande är största parti, att behålla makten är en ännu bredare koalition. Frågan är hur rimligt det är sett till Alliansens och inte minst SD:s framfart.

Valresultat i Upplands-Bro


Källa: Valmyndigheten

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45