Falska valaffischer kan vara lagliga. Den till höger är den äkta. Foto: Läsarbild Moderaterna

Knepigt att komma åt valsabotage

Politiker rasar mot vad de ser som ett hot mot demokratin – men valsabotaget kan vara lagligt. Bland de partier som drabbats är Moderaterna som vill stämma de som utfört sabotagen.

  • Publicerad 20:11, 25 aug 2018

Vad kan du åtalas för om du river ned valaffischer? Skadegörelse. Målar över dem? Oklart. Sätter upp fejkade valaffischer? Också oklart men det kan röra sig om upphovsrättsbrott eller förtal.

Svaren är få och frågorna blir nästan bara fler när Mitt i ringer polisens valstab för att höra vad lagens långa arm kan göra åt det utbredda valsabotage som drabbat Stockholm.

Hets mot folkgrupp

I bland annat Täby har en högerextrem organisation satt upp klistermärken med texten ”Svenskar är vita” över andra partiers valaffischer – något som enligt valstabens presstalesperson Carina Skagerlind kan räknas som hets mot folkgrupp.

Fängelse finns på straffskalan för alla dessa brott, men enligt Skagerlind är det osannolikt att den som döms faktiskt skulle få skaka galler.

Fejkade valaffischer kan vara lagliga

Förutom de nazistiska klistermärken har högerextrema även klistrat upp fejkade valaffischer, bland annat i Österåker och Täby.

Enligt Erik Andersson – Moderaternas listetta i Täby – är det ”extremt allvarligt” och ”ett hot mot vår demokrati”.

Olagligt verkar det dock inte vara.

För efter att ha gått bet hos polisen, Säkerhetspolisen och MSB ringer Mitt i till Louise Jonshammar för att få svar på frågan.

Hon är advokat på juristbyrån Awa som är bland landets främsta på immaterialrätt, men när Mitt i frågar hur lagen ser på de här fejkade valaffischerna ber hon att få återkomma.

– Jag har bollat det här med några kollegor nu och det vi är rätt överens om är att vägen framåt skulle vara både konstlad och extremt dyr.

Men organisationen har ju använt partiers logga och bilder?

– Ja och varumärkesskyddet innebär att ingen annan näringsverksamhet får använda dem men frågan är om det här är en näringsverksamhet som gjort ekonomisk vinning på det. De säljer ju inte något så det blir svårt att bevisa.

Upphovsrättsligt då?

– Både logotyper och fotografier omfattas av upphovsrätten så där kan de stämma, men har svårt att tro att det skulle handla om mer än 10-15.000 kronor. Det är dock en rätt vild gissning, finns ingen praxis alls här.

Det här är fördjävligt

Erik Andersson (M)

Vill ändra lagen

Erik Andersson från Moderaterna är förbluffad.

– Otroligt, det är ju ett varumärkesbrott så det måste ju vara olagligt?

Det verkar bara gälla om man tjänar pengar på intrånget.

– Det känns inte bra att väljarna kan vilseledas att tro att vi står för något som inte stämmer. Det får bara inte ske, vi måste se över och förtydliga lagen om vi dessutom inte stoppa det.

Vill stämma högerextrema

Vandaliseringarna är polisanmälda och nu hoppas Andersson att Moderaterna även stämmer organisationen bakom de fejkade valaffischerna.

– Alla jag pratat med tycker det här är fördjävligt och jag kommer ta upp det med riksorganisationen. Att man gör sådant över huvud taget, det är vidrigt.