KD tvekar på styre med Alliansen i minoritet

Kristdemokraterna är osäkra att styra Upplands-Bro med Alliansen i minoritet. – Vi kommer att ha ett partimöte på torsdag och bestämma oss för om vi vill stå utanför eller vara med, säger Jan Stefanson (KD).

  • Publicerad 12:53, 12 sep 2018

Valresultatet kan ställa till det för Alliansen i Upplands-Bro. Med 19 mandat enligt det preliminära resultatet kan de borgerliga partierna inte bilda egen majoritet.

– Tyvärr är läget låst i det traditonella sättet att skapa majoritet. För att få det återstår ett blocköverskridande samarbete, säger Jan Stefanson (KD), gruppledare.

Lutar åt Alliansen

I nuläget lutar det dock åt att styra med Alliansen i minoritet. Men än är ingenting bestämt.

– Det finns ingen öppning för en blocköverskridande modell i dag. För vår del handlar det om vi vill stå utanför eller vara med i ett minoritetsstyre, säger han.

Frågan kommer att behandlas på torsdagens partimöte.

– Har man inte majoritet i fullmäktige, styrelsen och nämnderna kan andra beslut tas än ens egna. Den erfarenheten finns på andra håll, som i Solna och Bålsta. I vissa fall blir man överkörd, men det går att leda på det sättet, säger han och fortsätter:

– Min bedömning är att det är värt att göra ett försök. Jag tror att vi har chans att lyckas. SD och de rödgröna har inte mycket gemensamt.

Ändå nöjd med koalitionen

KD har nu lett kommunen tillsammans med S, C och MP i fyra år. Och trots att styrande partier tenderar att backa har KD gått framåt.

– Vi var uträknade, men kom igen. Vi fick ett mandat till och det är kul. Det gick bättre i riksdagsvalet än lokalt, men jag uppfattar det ändå som en framgång.

Hur har samarbetet fungerat i koalitionen? 

– Det har gått väldigt bra med alla fyra partier. Jag är stolt över den här fyraårs perioden. Vi har prövats väldigt mycket, med det stora flyktingmottagandet och den rejäla expansionen med bostäder och företagsetableringar.

Ny aktivitetsapp lanseras – prova på-dag i helgen

Lördagstips för Upplands-Bros unga. I helgen bjuder föreningen Sparks Generation och kommunen in till en prova på-dag med allehanda idrotter, kultur och inte minst feststämning. Detta gör man för att fira lanseringen av en ny app där...fredag 23/10 15:59

Prisat företag ska hjälpa ryttare

AI-teknik i ny app blir ridcoach Horsetechbolaget Rider’s Position, med säte i Skokloster, har prisats i entreprenörstävlingen Venture Cup. – Det betyder jättemycket, säger vd Mari Zetterqvist Blokhuis.fredag 23/10 13:04