Både förvåning och förväntan över SD och KD:s stöd i vardera område. Foto: Anna Z Ek

KD och SD har sina bästa valdistrikt i Farsta

Precis som andra områden i Söderort är Farsta väldigt rött. Men i Farsta har också Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna sina starkaste valdistrikt i Söderort, sett till andel röster i kommunvalet.

  • Publicerad 11:23, 14 sep 2018

I valdistriktet Hökarängen Norra har Sverigedemokraterna sett till andel röster i kommunvalet sitt starkaste fäste i hela Söderort. Partiet får här 212 av områdets 1236 röster, vilket motsvarar 17,2 procent.

Av samtliga valdistrikt i Stockholm stad är det bara i Yttre Västerort som SD procentuellt sett är starkare i kommunvalet – i Hässelby Strand Västra (18,9 procent) och Hässelby Gård Norra (18,2).

Hökarängen Norra präglas annars av ett starkt rött stöd, där Socialdemokraterna får 28 procent av rösterna och Vänsterpartiet 24,8.

Samtidigt är Allianspartierna svaga här. Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ligger alla på runt 3 procent, medan Moderaterna har 8,7 procent. Miljöpartiet har 7,1 procent och Feministiskt Initiativ har 3,3 procent.

”Inte så roligt att höra”, säger Anna Fenton om att hennes område är SD:s starkaste fäste. Foto: Anna Z Ek

Anna Fenton, 26, är student och tillhör valdistriktet Hökarängen N. Hon blir förvånad över att SD är så pass framträdande i hennes område.

– Ja det blir jag, och det är inte så roligt att höra, säger hon.

Varför är SD populära här, tror du?

– Många som bor här lever långt ner i samhällshierarkin och då kanske de blir bittra och anklagar invandrare för att ta jobb och bidrag.

Valdeltagandet i Hökarängen Norra ligger på 77,5 procent, vilket är lågt jämfört med resten av Stockholm och strax under snittet för Östra Söderort (78,1 procent).

– Det kanske är många som inte vet hur man röstar eller inte har någon i närheten som brukar rösta, säger Anna Fenton.

I hennes familj har det alltid varit självklart att gå och rösta.

– Min familj har alltid röstat på sossarna, de vet vad de får då. Men jag är mer kritisk och försöker göra ett djupare val, säger Anna Fenton.

Här är KD starkast

Några kilometer bort ligger Kristdemokraternas procentuellt sett bästa valdistrikt i Söderort. I Norra Sköndal fick KD 7,4 procent i kommunvalet, det vill säga 84 av 1133 röster. Att jämföra med KD:s valresultat i hela Stockholms stad, där partiet har 5 procent.

Allianspartierna är överlag starka i Norra Sköndal och samma gäller för Socialdemokraterna. Både M och S har strax över 20 procent. Samtidigt är det ett svagt valdistrikt för både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som båda ligger under 10 procent.

Jan Christofferson är lite förvånad över KD:s relativt starka stöd i Norra Sköndal. Foto: Anna Z Ek

Jan Christoffersson, 61, arbetar som shift manager och bor i Norra Sköndal. Han vet att många i området röstar blått, men trodde inte att KD skulle ha sitt starkaste Söderorts-fäste här.

– Det är ju ett Alliansparti så det i all fall är samma riktning. Men lite förvånad är jag, det är inte det partiet jag röstar på, säger Jan Christoffersson.

Lilly och Jan Gustafsson är däremot inte inte lika förvånade över KD:s resultat i deras område.

– Före valet läste jag faktiskt att KD är starka här, säger Lilly.

Varför tror ni att KD är starka just här?

– Det bor många äldre människor här. Men det har flyttat in många yngre också – och de brukar väl inte rösta på KD? säger Jan Gustavsson.

Jan och Lilly Gustafsson visste att KD har ett starkt fäste i deras valdistrikt. Foto: Anna Z Ek

Ingen av dem har lagt sin röst på partiet.

– Nej, men vi är båda med i Svenska kyrkan, säger Lilly.

Valdeltagandet i Norra Sköndal ligger på 92 procent, det är näst högst och långt över snittet i Söderort.

– Vi har inte missat att rösta i något val, den här gången förtidsröstade vi, säger Lilly.

Både Norra Sköndal och Hökarängen Norra är nya valdistrikt och det är därför svårt att göra jämförelser till hur områdena röstat i tidigare val.

Fakta

Här är partiernas starkaste fästen i Söderort

Att ett parti har sitt största stöd i ett distrikt behöver inte betyda att partiet är störst i det distriktet.

Exempelvis: Kristdemokraterna är inte Norra Sköndals största parti, men det är i Norra Sköndal som just Kristdemokraterna har sitt största stöd i Söderort sett till andel röster.

Här följer distrikten där partierna har starkast stöd i Söderort (Partiets starkaste distrikt i Östra Söderort inom parentes). Gäller andel röster till kommunfullmäktige i Stockholms stad.

Moderaterna: Brännkyrka Herrängen Västra (Västra Söderort). Här fick partiet 34 procent i kommunvalet. (Östra Söderort: Vantör 14 Örby Södra – 30,3 procent.)

Centerpartiet: Hägersten 42 Sjövik Östra (Västra Söderort) – 14 procent. (Östra Söderort: Vantör 1 Stureby Norra – 11,9 procent).

Liberalerna: Brännkyrka 11 Långsjö Södra (Västra Söderort) – 18,1 procent. (Östra Söderort: Vantör 3 Stureby Centrum – 15 procent).

Kristdemokraterna: Farsta 26 Norra Sköndal (Östra Söderort) – 7,4 procent.

Socialdemokraterna: Skärholmen 10 Portholmsgången m.fl (Västra Söderort – 55,7 procent. (Östra Söderort: Vantör 26 Rågsved Centrum – 49,5 procent.)

Vänsterpartiet: Skarpnäck 24 Bagarmossen Västra (Östra Söderort) – 31,3 procent.

Miljöpartiet: Skarpnäck 11 Björkhagen Östra (Östra Söderort) – 19,8 procent.

Sverigedemokraterna: Farsta 12 Hökarängen Norra (Östra Söderort) – 17,2 procent.

Feministiskt Initiativ: Skarpnäck 2 Brotorp (Östra Söderort) – 11,2 procent.

Källa: val.se
Visa merVisa mindre