Rättspolitiske talespersonen Andreas Carlson (KD) och Camilla Brodin (KD). Foto: Pressbild

KD: 70 nya poliser och mer kameraövervakning

70 nya poliser och mer kameraövervakning vid stationerna i Täby. Kristdemokraterna presenterade flera förslag när partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson (KD) var på besök. – Det är bedrövligt att ser ut på det här viset, säger Andreas Carlson (KD) om inbrottsvågen.

  • Publicerad 13:00, 22 jun 2018

Tidigare i veckan gjorde Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson ett besök i Täby. Han har reagerat starkt på inbrottsvågen som drabbat Sverige i allmänhet och kommuner som Täby i synnerhet.

– Jag reagerade starkt när jag läste en artikel med rubriken ”Tjuven trivs i Täby” i Mitt förra året. Inbrottstjuvar och andra kriminella ska inte trivas någon och det är bedrövligt att ser ut på det här viset. Men det är inte så konstigt att de trivs i Sverige, här klaras bara tre procent av inbrotten upp, säger Andreas Carlson (KD).

70 nya poliser till Täby

I samband med besöket presenterade han tillsammans med Täbys kommunalråd Camilla Brodin (KD) förslaget om 10 000 nya poliser, vilket skulle innebära 70 poliser till Täby.

– Så ser det ut om fördelningen blir exakt som befolkningen, vi föreslår en polis per tusen invånare och Täby har 70 000. Men i verkligheten lär resurserna koncentreras till de särskilt utsatta områdena och gänginsatser, men att det blir ett rejält tillskott även till Täby råder ingen tvekan om, säger Andreas Carlson.

Vi vill inte ha några gated communitys

Camilla Brodin, kommunalråd i Täby

Man vill också förstärka Tullen genom att ge den större befogenheter att beslagta stöldgods som är på väg ut ur landet.

Rättspolitiske talesperson Andreas Carlson (KD) tillsammans med Camilla Brodin och grannsamverkansbilen.

Nej till ”gated communitys”

I Täby har flera byalag köpt in väktartjänster för att stå pall mot inbrottsvågen och bildelsstölderna, en oönskad utveckling menar Täbys kommunalråd.

– Vi vill inte ha några ”gated communitys” där man tvingas ta lagen i egna händer. Men vi kommer att komma dit om vi inte gör någonting, säger Camilla Brodin.

Men hur ska ni lyckas ordna fram så många poliser, stolarna på polisutbildningarna har blivit svårare att fylla?

– Vi vill satsa på en ettårig utbildning för särskilda kommunpoliser med enklare arbetsuppgifter. De ska ersätta de väktare som kommunerna anlitar idag. Vi vill också se fler poliser ute i skolorna för att bygga relationer med barnen i tidig ålder, säger hon.

Fler kameror vid stationerna

De går till val på devisen ”Ett tryggt och snyggt Täby”. Utöver extra poliser vill de rikta insatserna mot drogerna bland Täbys unga och utöka möjligheten till kameraövervakning – särskilt på och runtomkring stationerna.

– Vi vet att det inte bara sker oegentligheter på stationerna utan även i området runt omkring. Vid Tibble station rör det sig mycket människor, framförallt ungdomar, och i det nya stationsområdet skulle vi vilja se ökad kameraövervakning.