Emma Hellqvist hoppas att politikerna satsar mer på Hagalund. Foto: Anna Wachenfeldt

”Känns som folk i Solna gillar låg skatt”

Alliansen är betydligt större än de rödgröna i Solna, visar preliminära siffror. Men i Hagalund är Socialdemokraterna ohotat störst, här fick partiet över 40 procent av rösterna.

  • Publicerad 14:07, 10 sep 2018

Valaffischerna hänger kvar utanför Willys där Emma Hellqvist parkerar cykeln vid lunchtid dagen efter valet. Hon bor här i Hagalund, och är inte särskilt nöjd med resultatet. Enligt Valmyndighetens första sammanställning får Alliansen majoritet i Solna.

Kolla! Såhär röstade dina grannar

– Jag hade ju hoppas på en restaurang i vattentornet! Socialdemokraterna har pushat för det, det bet på mig. Nu är förhoppningen att Moderaterna också vill utveckla Hagalund.

Det behövs, anser hon.

– Det känns som att Alliansen gärna satsar på de redan fina områdena, som Råsunda. Men Hagalund behöver något som gör att det känns trevligt – ett kafé eller ett bageri.

Starkt S-fäste

Hagalund är Socialdemokraternas absolut starkaste fäste. Här hade (S) och (V) ihop fått egen majoritet. I Hagalunds rödaste distrikt får (S) 43 procent.

Emma Hellqvist.

Men Solnaborna i stort är nog nöjda idag, tror Emma.

– Jag tror folk gillar Moderatstyret. Det är relativt låg arbetslöshet och skatten är låg. Det känns som att folk i Solna gillar låg skatt.

”Förstört bostadsmarknaden”

Lars Andersson, som är på lunchpromenad genom Hagalund, skakar på huvudet när valet kommer på tal.

– Politikerna bara lovar och lovar, inget händer. Miljön i Solna är lika jävlig som i Stockholm, men det skiter man i. Jag är 79 år så det är strunt samma, jag tänker på ungdomarna. De har ingenstans att bo. Politikerna bor i sina flotta villor och bostadsrätter, men de har förstört bostadsmarknaden, säger Lars.

Lars Andersson.

I Solna centrum har Ulla-Britt Söderman just varit och handlat. Hon har bott i Solna i 80 år och röstade sin vana trogen på Alliansen.

Röstar av gammal vana

– Solna har alltid varit borgerligt, jag kan inte minnas att det varit på något annat sätt. Kanske någon gång när jag var liten? Jag tror folk röstar av gammal vana, så var det för mig.

Ulla-Britt Söderman.

Men, tillägger Ulla-Britt, hon är ju också ganska nöjd.

– Solna är en bra kommun att bo i. Jag har inget att klaga på, förutom att Solna centrum är så tråkigt. Alla butiker är för ungdomar och vi äldre har ingen lust att åka in till stan eller till Mall of Scandinavia. Förr fanns allt i Solna centrum, just det var bättre förr.