JUST NU: S ger upp striden om makten i Väsby

Socialdemokraternas förhandlingar med tidigare koalitionspartiet Väsbys Bästa har strandat. Nu väljer partiet att gå i opposition. – Vi gör det då det för stunden saknas förutsättningar för ett stabilt styre med en majoritet i kommunfullmäktige, säger Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman till Mitt i Upplands Väsby.

  • Publicerad 16:56, 9 okt 2018

Socialdemokraternas styre i Upplands Väsby har nått vägs ände. Det meddelade partiets gruppledare Mathias Bohman (S) på tisdagen.

– Efter upprepade initiativ för att skapa ett blocköverskridande, stabilt och hållbart styre har vi i dag beslutat att gå i opposition, säger Mathias Bohman.

Han berättar att förhandlingarna med det tidigare koalitionspartiet Väsbys Bästa har strandat. VB väljer i stället att stötta Alliansen.

– Jag är överraskad över att ett parti som jag upplever driver en väldigt tydlig vänsterpolitik känner sig mer hemma bland partier som tydligt talar för att sänka skatten, säger Mathias Bohman.

Vad betyder det här för Socialdemokraterna?

– Nu gör vi oss redo för en ny roll där vi kommer att vara en aktiv, driven och engagerad opposition som kommer ställa krav på det nya styret. Samtidigt är vi fortfarande öppna för ett blocköverskridande samarbete om tillfälle ges.

Minoritetsstyre väntar

Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar berättar att förhandlingarna med Väsbys Bästa pågått under en längre tid.

– Jag tycker att vi har en samsyn i väldigt många frågor. Jag upplever Väsbys Bästa som väldigt konstruktiva i våra diskussioner och att vi har landat väl i den politiska plattform som vi ska presentera i morgon, säger Oskar Weinmar.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Väsbys Bästa samlar nu 25 mandat – ett mandat ifrån att nå majoritet. Trots det ser Oskar Weinmar goda möjligheter att få igenom partiernas politik.

– Under tidigare mandatperioder som vi haft majoritet så har vi många gånger försökt hitta samsyn över blockgränserna. Det där tror jag blir ännu viktigare i framtiden. Jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna styra kommunen på ett effektivt sätt.

Har ni några löften till Väsbyborna redan nu?

– Det berättar vi under morgondagens presskonferens.

VB: ”Vi är egentligen emot blockpolitiken”

Roland Storm är gruppledare för Väsbys Bästa.

Varför går ni över till Alliansen?
– Eftersom S och V väljer att gå i opposition. Vi är egentligen emot blockpolitiken, men eftersom vi gick fram så mycket i valet tror vi att Väsbyborna vill att vi ska vara med och påverka besluten.

Hur ser ni på att styra i minoritet?
– Alliansen menar att Sverigedemokraterna inte kommer att rösta med V och S, men det återstår att se. Alternativet är ett passivt stöd från MP.

Hur länge har ni förhandlat?
– Sedan valnatten egentligen. Nu när S och V kom till vägs ände med att hitta en egen konstellation öppnades dörren till Alliansen.

Har ni fått några löften?
– Vi kommer att kalla till presskonferens klockan 11 i morgon om berätta om det.