Josefin Malmqvist (M) tar plats i riksdagen

Josefin Malmqvist (M), ordförande i social-och arbetsmarknadsnämnden har fått en plats i riksdagen. – Det känns fantastiskt roligt. Det var spänt in i det sista när resultaten kom in i går, säger hon.

  • Publicerad 16:23, 17 sep 2018

Josefin Malmqvist (M), sjunde namn på Moderaternas riksdagslista i Stockholms län, har fått en plats i riksdagen.

– Jag har jobbat för det i snart tre år. Det känns väldigt roligt att ha fått det här förtroendet. Det var spänt in i det sista när resultaten kom in i går, säger hon.

Vad tror du blir största skillnaden mot kommunpolitiken?

– Det finns ju både för- och nackdelar. Det är längre beslutsprocesser i riksdagen, men samtidigt har vi frågor som vi inte kan lösa på kommunal nivå för att lagstiftningen sätter begränsningar, vilken man kan påverka i riksdagen.

Hon vill till exempel jobba med att skärpa och bredda aktivitetskraven för att få bidrag.

– I dag kan kommunerna bara ställa krav på dem som har full arbetsförmåga. Vi kan inte ställa krav på en person som till exempel lever i ett missbruk om att den ska delta i missbruksvård.

Hon vill även ändra reglerna för att göra hembesök. I dag måste de vara anmälda i förväg.

Jag hoppas kunna kombinera mitt riksdagsuppdrag med presidieuppdrag i kommunen.

Josefin Malmqvist (M)

– Jag vill se att vi kan göra oanmälda hembesök för att motverka bidragsberoende och fusk. Vi kan se att de anmälda hembesök som vi gjort har visat att 1 av 4 inte har rätt till stöd.

Vad i kommunpolitiken tar du med in i riksdagen?

– Jag tror att man går in med ett mer lösningsorienterat förhållningssätt, och är mer pragmatisk, det har varit en framgångsfaktor lokalt som jag tror är viktigt även på riksplanet. Inte minst med tanke på nuvarande läget i rikspolitiken.

Vilken roll hon kommer att ha i riksdagen är ännu inte klart.

– Det är upprop i riksdagen på måndag och så öppnar den på tisdag. Sen kommer ett internt arbete att börja med att tillsätta representanter i de olika utskotten. Jag har önskat att få fortsätta att jobba med liknande frågor, men det återstår att se.

Hon kommer att sitta kvar som ordförande i social-och arbetsmarknadsnämnden fram till nyår. Efter det är det upp till Moderaternas valberedning att bestämma hennes roll i kommunpolitiken.

– Jag hoppas kunna kombinera mitt riksdagsuppdrag med presidieuppdrag i kommunen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10

Hård kritik mot p-kaoset i centrum

Nyheter Staden ser nu över hur parkeringsproblemen i Centrala Sundbyberg ska lösas. – Det ett stort problem att Trafikverket inte har sundbybergarnas perspektiv, säger Stefan Bergström (C).måndag 23/11 12:43