Joel Grönblad, 18, röstar för första gången på söndag. Foto: Anders Göransson

Joel, 18, debutröstar: ”Det står och väger”

De sista, skälvande dagarna fram till valet kommer att avgöra var förstagångsväljaren Joel Grönblad i Västerort lägger sin röst. – Jag vet ungefär, men det står och väger, säger han.

  • Publicerad 16:16, 5 sep 2018

Valet drar allt närmare, men fortfarande är många osäkra på hur de ska rösta. En undersökning utförd av Novus för Mitt i, P4 Stockholm och SVT Stockholm visar att var tionde stockholmare inte hade bestämt sig med bara en dryg vecka kvar till valet.

Mitt i gjorde ett försök att känna Västerortsborna på valpulsen och fick ett liknande intryck: det är svårare än på länge att göra sitt val.

”Vet ungefär men…”

I Vällingby Centrum stöter vi på 18-årige Joel Grönblad, som ska rösta för första gången på söndag. På hans skola, Blackebergs gymnasium, har man talat en hel del om valet och i veckan hålls en politisk debatt där.

– Jag har ännu inte bestämt mig definitivt för vilket parti jag ska rösta på. Jag vet ungefär, men det står och väger, säger han.

Men Joel kommer att rösta, för han tycker att det är viktigt. Och han har en plan för hur kan ska komma fram till en ståndpunkt.

– Jag och några kompisar ska faktiskt samlas och tillsammans gå igenom vad partierna tycker i olika frågor. Det kommer att göra det lättare att ta ställning, säger han.

Björn Jerkert tycker det är svårare än vanligt att välja parti i årets val. Foto: Anders Göransson

I Solursparken flanerar Björn Jerkert, som också han tycker att det är ovanligt svårt att ta ställning i årets val.

– Jag vet inte om det är för att jag har blivit äldre och mer kritisk, eller om det är för att politiken ändrats. Jag har under en period nästan svävat mellan ytterligheterna, men jag tror nog att jag hamnar någonstans i mitten som vanligt. Man får ta det parti man tycker minst dåligt om, även om det bär emot.

Klimat och kärnvapen

Klimat och miljö, migration, men även den i valrörelsen osynliga frågan om kärnvapenhotet är några ämnesområden som kommer att spela stor roll för hur Björn lägger sin röst.

Esmeralda Kvarving och hunden Dixie. Esmeralda tycker att ekonomi och migration är de viktigaste frågorna i årets val. Foto: Anders Göransson

I Hässelby Strand är Esmeralda Kvarving ute på promenad med sin hund Dixie. Hon har bestämt sig sedan länge för hur hon ska rösta. De viktigaste frågorna för henne är ekonomin och migrationen, och framförallt hur de hänger ihop.

– Det är ett speciellt val. Det handlar väldigt mycket om ekonomi och om vi kan ta hand om alla människor vi tar in. Vi håller på att rasera en hel del av det vi byggt upp. Det betyder inte att jag är fientlig till andra kulturer, men vi kan ju inte trolla här, säger hon.

Lillie Nätterlund tycker att de lokala frågorna är viktiga. Foto: Anders Göransson

Splittrar sin röst

Lillie Nätterlund väntar på bussen i Hässelby Strand, men har några minuter över. Före henne är de lokala frågorna viktiga, som exempelvis planerna på höghus i Kälvesta som hon tycker är rena vansinnet. Men hon har också starka åsikter om till exempel vården och omsorgen om funktionshindrade.

– Jag tror folk splittrar sin röst mer än vanligt i år, röstar på olika partier i riksdag, landsting och kommun. Jag märker att många bekanta tänker dela upp det, säger hon.

Själv har hon ”nog” bestämt sig.

– Men jag har en del frågetecken kvar. Jag brukar bestämma mig definitivt i slutspurten.