M backar stort i Järla. Foto: Mitt i Stockholm

Järla – valdistriktet där Moderaterna tappar mest

Planeffekt? I valdistriktet Järla tappar Moderaterna rejält med röster, största tappet M gör bland de jämförbara valdistrikten.

  • Publicerad 17:17, 11 sep 2018

I valdistriktet Järla tappar Moderaterna flest röster jämfört med valet 2018. I alla fall om man tittar på de 18 av Nackas 54 valdistrikt som går att jämföra med förra valet.

I samma distrikt ökar Socialdemokraterna och Nackalistan, två partier som förespråkar en annan politik när det gäller byggandet i kommunen. S vill exempelvis behålla och bygga ut Nacka idrottsplats som ligger i Järla.

Långsmalt distrikt

Valdistriktet sträcker sig från Värmdöleden i norr, över området där Nacka IP ligger och ned mot Järlasjön, i ett stråk mellan Järla sjöväg och Winborgs väg.

I förra valet fick Moderaterna  38,5 procent av rösterna i distriktet. I årets val har M preliminärt minskat andelen röster till 26 procent, ett tapp med 12,5 procentenheter.

I samma område ökar Nackalistan med  7,4 procentenheter, till 11,5 procent. Nackalistan är därmed det parti som preliminärt tagit flest andel nya väljare i Järla.

C ökar mest

Socialdemokraterna ökar mer blygsamt med 1,4 procentenhet till 17,4 procent. Men även Vänsterpartiet och Centerpartiet går fram i Järla, C mest, som ökar med 5,5 procentenheter till 12,2 procent.

Om just byggplanerna orsakat M:s tapp i Järla är oklart. Klart är att bland de 18 valdistrikt i Nacka som går att jämföra med valet 2014 tappar M störst andel röster just här.