Jämnt val – rösterna fick räknas en extra gång

Få röster avgjorde valet i Solna, därför har rösterna nu dubbelkollats. – När vi ser att det är jämna resultat i en kommun så går vi själva in och gör en omräkning, som en extra garanti, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

  • Publicerad 11:32, 26 sep 2018

Kommunvalet i Solna blev en rysare. Alliansen snuvades på majoriteten med liten marginal när Vänsterpartiet knep ett mandat från KD mellan två räkningar. Solnapartiet var endast cirka 30 röster från ett mandat.

Så få röster avgjorde valet att Länsstyrelsen i Stockholm beslöt att räkna Solnas röster en extra gång i söndags.

– När vi ser att det är jämna resultat i en kommun så går vi själva in och gör en omräkning, som en extra garanti, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

Det man tittar på är tillexempel ogiltiga röster som skulle kunna bedömas vara giltiga, och personkryss som hamnat på fel rad.

Förändrade inte slutresultatet

Förutom Solna räknade länsstyrelsen om rösterna i Järfälla, Ekerö och Botkyrka.

– I inget fall var det några förändringar som gjorde att slutresultatet blev ett annat, säger Jonas Johansson.

Kan man lita på valresultatet för Solna?

– Det kan man absolut göra. Vi lämnar inte över ett resultat om vi inte är helt övertygade om att vi gjort det bästa jobb som kan göras av materialet.

Valresultatet kan överklagas.

– Litar man inte på att länsstyrelsen gjort ett bra jobb så kan man överklaga. Hade jag varit en kommunpolitiker och tappat ett mandat med några rösters marginal, då är ju incitamentet att överklaga uppenbart.

Är det inte dags att digitalisera valet, så slipper man böket?

– Det är en stor fråga, men vi kan konstatera att det fyra eller åtta år bakåt i tiden var mer debatt om e-röstning än i år. Det tror jag beror på att man har större tilltro till vårt manuella system än tekniska lösningar. En annan den är att bevara valhemligheten, röstar man utanför vallokal är det inte säkert det är din vilja som gör sig gällande, säger Jonas Johansson.