”Jag har fått nog, fläktar är ju löjligt”

Efter sommarens hetta har Järfälla kommun och Socialnämndens ordförande Bengt Harju (S) gått ut med att alla äldreboenden i kommunen ska få fläktar. Ett förslag som Kristdemokraternas Lennart Nilsson tycker är löjligt.

  • Publicerad 15:17, 24 aug 2018

Varje äldreboende ska ha luftkonditionering, och bygger man nytt ska det självklart vara en del av planen. Det anser Kristdemokraternas Lennart Nilsson, ledamot i socialnämnden.

– Att dela ut fläktar till äldreboenden är ju löjligt. Vet du hur äldre reagerar på drag? säger han.

I början av augusti gick kommunen ut med nyheten om att man ska dela ut bordsfläktar till alla äldreboenden. Detta efter att socialnämndens ordförande Bengt Harju (S) under en vecka besökt äldreboenden i varje stadsdel. Man kom då fram till att bordsfläktar var en av de viktigaste inslagen i miljön på boendena.

Köpt ett boende på stan

Lennart Nilsson reagerar starkt på utspelet om fläktar, och anser också att det nya äldreboendet Smeden som man just satt igång bygget för i Kallhäll är i det närmaste farligt.

– Här har man köpt ett boende på stan, så att säga, vilket gör att det blir konventionell institutionsstandard. Och det allra värsta är att det är fyra våningar högt, med en hiss, säger han. Det är oseriöst att bygga det här boendet.

Sammantaget gör detta att Lennart Nilsson nu har fått nog.

– Den politik som socialdemokraterna för mot äldre är dålig, i den mån den ens finns. Det blir en restprodukt, säger han. 

Skulle Kristdemokraterna få makten efter valet kommer äldre därför prioriteras, menar han.

– Vi skulle satsa på kyla, mat och nya avtal för det nyss påbörjade boendet. Bara för att nämna något, säger han.

”Kommer bli väldigt bra”

Bengt Harju (S) bli förvånad över kritiken.

– Jag var ju ute på alla äldreboenden, till skillnad mot Lennart. Jag talade med personal, äldre och chefer och frågade hur man klarar detta med hettan, och då kom bordsfläktarna upp.

Han anser också att kritiken är obefogad vad gäller det nya äldreboendet.

– Det enda stället där vi har fler hissar än en på äldreboenden i Järfälla, är i Viksjö. Och att han kallar det institutionsstandard tycker jag är oförskämt, han har ingen aning om hur det kommer se ut. jag tror att det kommer bli väldigt bra, säger Bengt Harju.

Känner du att du har de äldre med dig?

Ja, det har jag.  Jag står för det här och tycker att det är bra åtågärder.