Isabella Lövin, Nicklas Steorn, MP:s gruppledare i Vallentuna och Katarina Hellström Foto: Louise Kristoffersson

Isabella Lövin kritisk till utbyggt Arlanda

I går landade Isabella Lövins valturné i Vallentuna. Hon är kritisk till förslaget om att bygga ut Arlanda. – Det är inte hållbart, säger hon.

  • Publicerad 12:08, 23 aug 2018

I förrgår gick landstingsmoderaterna ut och gav sitt stöd till att bygga en förlängning av Roslagsbanan till Arlanda, en Arlandastad med 50 000 arbetstillfällen och en större flygplats.

Och eftersom flyget släpper ut mycket koldioxid var deras svar att de biobränslen löser det problemet.

Något som avfärdas av Isabella Lövin.

När vi ser att flyget ökar så mycket är det inte hållbart ens med förnybara drivmedel. Även då får man höghöjdseffekter som gör att klimatpåverkan ligger kvar på en mycket hög nivå.

Höghastighetståg

Hon tror därför inte på en utbyggnad av flygplatsen utan vill få ner antalet flygresor. MP hoppas därför få med sig en majoritet i riksdagen på en utbyggnad av höghastighetståg och vill också bättre koppla ihop det svenska tågnätet med det europeiska.

Parisa Liljestrand sa till Mitt i att hon tror på ”innovativa lösningar” som eldrivna flygplan. Även det avvisar Isabella Lövin.

Elflyg ligger väldigt långt fram i tiden

Isabella Lövin

– Vi har verkligen inget emot att man forskar men kan bara konstatera att elflyg ligger väldigt långt fram i tiden. Det skulle kunna ha en framtid och vara bättre för klimatet än biodrivmedel. Men det finns ingen realism i att det skulle förverkligas inom de närmaste årtiondena.

Vill stanna som minister

Det spekuleras i om Isabella Lövin kommer att avgå som språkrör efter valet eftersom hon är välmeriterad för ett internationellt toppjobb. Något hon förnekar.

– Jag går till val på att fortsätta och gör mest nytta som minister i en svensk regering som driver på frågan inom EU. Klimatfrågan är både lokal och global.