Hade Hallonbergsborna fått bestämma så hade Socialdemokraterna stått som segrare i valet. Foto: Mitt i

”Inte bra på något sätt”

Socialdemokraterna får 26 procent av rösterna i konmunvalet – det är sämsta resultatet på 40 år. – Det är inte bra på något sätt, säger Peter Schilling (S). Han tycker dock att det är för tidigt att utropa alliansen, med stöd av (MP), som vinnare.

  • Publicerad 10:47, 10 sep 2018

Hade Hallonbergsborna fått bestämma så hade Socialdemokraterna stått som segrare efter gårdagens val. Här fick (S) mellan 43-48 procent av rösterna.

Totalt i fick partiet flest röster i kommunen – 26 procent. Trots det så tappar de drygt sex procentenheter och gör sitt sämsta val på 40 år.

– Det är inte bra på något sätt, och så klart aldrig kul, säger Peter Schilling (S), och menar att det är en trend i fler norrortskommuner att Socialdemokraterna backar.

– De mindre partierna har ju gjort ett kanonval allihop.

De mindre partierna har ju gjort ett kanonval allihop

Peter Schilling (S)

Vad det beror på och var de gamla socialdemokratiska väljarna valt att lägga sina röster är något som kommer att analyseras framöver.

I dagsläget ser det ut som att (S) kommer att tappa två mandat i kommunfullmäktige.

– Vi pendlar mellan att att tappa 1 och 2 mandat. Vi är dock fortsatt största parti och det skiljer flera procentenheter till Moderaterna, säger Peter Schilling.

Han kommer nu att inleda samtal med alla gruppledare utom Sverigedemokraterna.

– Vi kommer dock ha lite svårt att samarbeta med Moderaterna, men har haft andra bra samarbeten tidigare.

Terrängen kommer nu att sonderas och Peter Schilling tycker att det är för tidigt att utropa alliansen, med stöd av (MP), som vinnare.

– Det kommer att ta ett tag att förhandla fram detta. Vi har för avsikt att påbörja den diskussionen den här veckan, säger han.