Tre politiker har försvunnit från SD:s vallistor i Salem de senaste veckorna. Foto: Mostphotos

Inga SD-vildar inför kommunvalet i Salem

De senaste veckorna har två politiker uteslutits från Sverigedemokraterna i Salem. Samtidigt har partiets förstenamn, Martin Thunander, hoppat av partiet. Trots detta ville alla tre bli inröstade som politiska vildar i kommunfullmäktige på söndag – men det ser inte ut att ske. Alla tre är nämligen bortplockade från de nya vallistorna.

  • Publicerad 15:30, 7 sep 2018

I mitten av augusti blev Sverigedemokraternas andranamn i Salem, Pernilla Schubert, samt partiets femte namn, Torbjörn Schubert, uteslutna ur partiet av Sverigedemokraternas riksavdelning.

Därefter avgick SD:s förstenamn, Martin Thunander, i protest mot uteslutningarna.

Alla tre hade hoppats på att bli inröstade i kommunfullmäktige i alla fall, som politiska vildar.

Personkryss räknas inte

Men nu är samtliga bortplockade från de nya vallistorna.

Om en Salembo, trots detta, röstar på någon av de tidigare politikerna, genom att använda gamla valsedlar, kommer rösten att tillfalla SD i Salem ändå – men personkrysset räknas inte.

– Jag kommer inte att gråta blod över att de tagit bort mig, utan kämpa vidare politiskt ändå. Men jag vädjar till Salemborna att inte rösta på SD lokalt. De politiker som står kvar är inte aktiva. Det kommer bli tomma stolar, säger Martin Thunander.

SD:s vice ordförande i Salem, Mona-Lisa Larsson, har tidigare tillbakavisat kritiken skarpt.

– Nej, så är det inte. Vi är fortfarande fem personer kvar och vi har distriktet bakom oss, sade hon till Mitt i nyligen.

Kommer att överklaga

Vad gäller paret som uteslöts – Pernilla och Torbjörn Schubert – godkände länsstyrelsen i veckan Sverigedemokraternas ansökan om att ta bort paret från vallistorna.

Men Pernilla Schubert säger att de kommer att överklaga länsstyrelsens beslut. Paret tycker nämligen att det är otydligt vilka regler som gäller kring uteslutning.

De anser att Salemborna bör ha rätt att rösta in dem i kommunvalet då de gamla valsedlarna, där de stod med, redan har godkänts vid ett tidigare tillfälle.

– Det här är att lura folket som redan har röstat på oss, säger Pernilla Schubert.