I Fredhäll avgjorde fotbollsplanen valet

I Fredhäll blev frågan om en fotbollsplan i Fredhällsparken helt avgörande. Centerpartiets tydliga nej i frågan gjorde dem till största parti. – Fotbollsplanen avgjorde saken, säger Tommy Eklund som lade sin röst på Centern.

  • Publicerad 09:51, 12 sep 2018

Tommy Eklund bor tillsammans med Birgitta Rejhed alldeles granne med Fredhällsparken. I deras valdistrikt fick Centerpartiet 23,6 procent, en ökning med 10,4 procentenheter jämfört med valet 2014.

I tre av fyra distrikt i Fredhäll blev Centerpartiet största parti och faktum är att området nu är Centerns allra starkaste fäste i Stockholm.

– Det har då aldrig hänt tidigare, konstaterar Birgitta Rejhed.

Nej till fotbollsplan

Orsaken är enkel – den hårda striden om att bygga en fotbollsplan i Fredhällsparken. Fotbollsplanen är en kompensation för att en plan försvinner vid Stadshagen i samband bostadsprojektet där. Centerpartiet är ensamma om att tydligt säga nej till fotbollsplanen.

– Den här parken är en så fin plats idag. För oss skulle det också innebära strålkastare rakt in i vardagsrummet, säger Tommy Eklund.

Han valde Centerpartiet medan hans sambo, som också engagerat sig i frågan, till slut valde Liberalerna.

– Till slut blev det Liberalerna, också för att de vill bevara det vackra i Stockholm, som Blasieholmen, säger Birgitta Rejhed.

Tror ni Centerpartiet klarar av att stoppa fotbollsplanen nu?

– Nja, jag är osäker. Jag tror kanske inte det, säger Tommy Eklund.

Birgitta Rejhed och Tommy Eklund vill rädda Fredhällsparken. Foto: Pekka Pääkkö

Moderaterna tappar stort

Moderaterna och Miljöpartiet var valets stora förlorare i Stockholm och det märks också på Kungsholmen. Moderaterna tappar allra mest i Luxområdet, minus 15,7 procentenheter, medan Miljöpartiet backar mest i Fredhäll och Kristineberg.

I valet 2014 var Moderaterna största parti i samtliga valdistrikt på Kungsholmen. Den positionen tappar partiet i fem distrikt, förutom i Fredhäll också i Stadshagen och Thorildsplan där Socialdemokraterna nu är största parti.

Christer H Sjöblom, moderat ledamot i Kungsholmens stadsdelsnämnd, tror att stödet till Nobelhuset kan ha varit en bidragande orsak till partiets svaga resultat.

– Särskilt i innerstan kan det ha påverkat. Byggfrågor är alltid känsliga. Jag önskar att vi varit lite mer ödmjuka i de frågorna, säger Christer H Sjöblom.

Hur ska ni få tillbaka förtroendet?

– Det är viktigt att vara synliga även under mellanvalsperioden. Det har vi varit på Kungsholmen och vi har också klarat oss bättre än många andra stadsdelar.