Daniel Helldén vill nu samtala med övriga partier. Foto: Stefan Källstigen

Helldén: Första tanken är att hitta en majoritet

Miljöpartiet gjorde ett katastrofval i Stockholm. De ser ut att tappa sju av sina 16 mandat. Partiets gruppledare Daniel Helldén säger att MP nu vill prata med övriga partier för att hitta en majoritet i fullmäktige. – Jag det är svårt att styra i minoritet, säger Daniel Helldén.

  • Publicerad 08:55, 10 sep 2018

Det blev en tung kväll för Miljöpartiet i Stockholm. Enligt det preliminära valresultatet backar partiet med 5,9 procentenheter och förlorar nästan hälften av sina mandat i fullmäktige.

– Det är inte roligt att se siffrorna. Vi tappar ungefär på samma sätt som partiet gör i hela landet. Samtidigt har vi i Stockholm de högsta siffrorna i hela riket, säger Daniel Helldén (MP)

Vill förhandla med övriga partier

En tröst för Miljöpartiet är att det rödgrönrosa blocket fortsatt är större än alliansen, dock utan egen majoritet.

– Nu handlar det om att sitta ner och prata med de övriga partierna, säger Daniel Helldén som hellre ser att de rödgrönrosa kan bilda en bredare majoritet än att de styr i minoritet.

– Vår första tanke är att försöka hitta en majoritet så att det inte blir ett permanent förhandlade där SD kan använda sin roll som vågmästare.

Är det självklart att det är ni rödgrönrosa som fortsatt ska styra Stockholm?

– Det man kan säga är att allianspartierna har sagt att de inte tänker ta stöd av SD. Samtidigt är det ett komplicerat läge. Vi kommer nu att prata med alla övriga partier utom SD.

Är du trafikborgarråd även när vi går in i 2019?

– Den frågan landar i de kommande förhandlingarna. Jag vill inte spekulera i det nu även om jag självklart vill fortsätta med det arbete som vi egentligen bara har påbörjat.