Kön var lång redan klockan 11.00 när vallokalen öppnade. Foto: Jonas Palm

Hårt tryck när första vallokalen öppnade

Det var många som ville vara först med att rösta i Väsby. Kön var lång redan klockan elva när vallokalen i Väsby Centrum slog upp portarna.

  • Publicerad 17:21, 22 aug 2018

Moderaternas toppkandidat Oskar Weinmar var en av dem som var vid vallokalen redan vid elvatiden.

– Man tar första chansen man får. Jag kommer att ha fullt upp på valdagen med att dela ut valsedlar och åka runt med kaffe till dem som står vid vallokalerna, så jag får passa på att hänga på låset nu istället, säger Oskar Weinmar (M).

Och det är väl ingen hemlighet var din röst hamnar?

– Haha, nej, jag tycker att han den där killen som toppar Moderaternas valsedel verkar förtroendeingivande, säger Oskar Weinmar, med glimten i ögat.

Oskar Weinmar fick köa länge innan han kom in i vallokalen. Foto: Jonas Palm

Han är övertygad om att det kommer att bli alliansstyre i kommunen efter valet, men att efterspelet kommer att bli mer komplicerat än tidigare år.

– Det svenska politiska valsystemet kännetecknas av att man hittar vägar fram ändå.

Jag tror att vi kommer in i kommunen

Robert Pettersson (MED), gruppledare

En som valde en annan taktik var Medborgerlig samlings gruppledare Robert Pettersson (MED). Han satsade istället på att dela ut valsedlar till de köande. Eftersom MED är ett nytt parti måste de trycka upp egna valsedlar.

– Jag tänkte vara så traditionell att jag går och röstar på valdagen istället. Vi måste ut med våra valsedlar, eftersom vi inte får den servicen av valmyndigheten, säger Robert Pettersson.

Robert Pettersson lämnade SD inför valet 2014, men fick egna röster och blev politisk vilde. Nu är han gruppledare för MED. Foto: Jonas Palm

Även han har goda förhoppningar inför valet och menar att Medborgerlig Samling, som beskriver sig som ett ”liberalkonservativt parti”, är välkända i Upplands Väsby.

– Jag tror att vi kommer in i kommunen. Jag räknar med att vi får ett eller två mandat. Eftersom vi bara funnits i tre år så blir det svårt att ta en riksdagsplats, men det kommer vi göra 2022.

Det oroar mig att en del inte kan respektera demokratiska val

Ann-Christin Jyttner (S), landstingskandidat

Strax efter lunchtid var det kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohmans (S) tur att lägga sin röst.

Känns det som en liten förlust att Oskar Weinmar hann rösta före dig?

– Nej nej, det är ingen tävling. Det viktigaste för mig var att jag kunde göra det i sällskap med både en av våra riksdagskandidater och en av våra landstingskandidater. För att rädda busstrafiken och för att säkra Löwenströmskas närakut är det oerhört viktigt att det blir S-seger i valet, säger Mathias Bohman.

Mathias Bohman kommer att ha fullt upp på valdagen och passade på att förtidsrösta istället. Foto: Jonas Palm

Just Löwenströmskas närakut tror han blir en ödesfråga i valet.

– Det är en fråga som berör Väsbyborna väldigt mycket, utan att vara en kommunal fråga.

Med sig som sällskap hade Mathias Bohman, som nämnt, även landstingskandidaten Ann-Christin Jyttner (S) och riksdagskandidaten Azadeh Rojhan Gustafsson (S).

– Det här är ett historiskt val vi går till mötes. Jag hoppas att väljarna väljer en riktning för Sverige som är baseras på demokrati och välfärd, säger riksdagsledamoten Azadeh Rojhan Gustafsson.

Azadeh Rojhan Gustafsson, Mathias Bohman och Ann-Christin Jyttner från S ville rösta tillsammans. Foto: Jonas Palm

Ann-Christin Jyttner bär dock på en oro.

– Jag tror att vi tar landstinget i alla fall, men det oroar mig att en del inte kan respektera demokratiska val. Det pågår fulkampanjer på sociala medier. Affischer rivs ned eller fejkas. Det förstör för alla partier.