Här kan du förtidsrösta i Upplands Väsby

Vet du redan vad du ska rösta på? Då kan du förtidsrösta. Imorgon öppnar lokalerna som tar emot din röst och i Väsby är det vid den östra ingången på Väsby Centrum som gäller.

  • Publicerad 15:52, 21 aug 2018

Mellan den 22 augusti och den 9 september kan du förtidsrösta. Det går att förtidsrösta i vilken vallokal som helst i hela landet. Nytt för i år är att du även kan förtidsrösta på valdagen den 9 september.

– Minst en vallokal för förtidsröstning i varje kommun ska ha öppet till klockan 20, lika länge som vallokalerna på valdagen, säger Maria Nordström på Valmyndigheten.

I Upplands Väsby är det till den östra ingången på Väsby Centrum du ska ta dig om du vill förtidsrösta imorgon. Vallokalen är öppen mellan klockan 11.00 och 19.00 fram till valdagen den 9 september.

Om du vill förtidsrösta ska du ta med ditt röstkort och id-handling till en vallokal. Har du tappat bort eller glömt röstkortet kan du få ett nytt i vallokalen.

Skulle du ångra ditt val kan du gå till din vallokal på valdagen och rösta igen. Då är det den rösten som räknas.

En halv miljon förtidsröstar i Stockholm

2014 valde 613 988 personer att förtidsrösta i Stockholms län. 2010 förtidsröstade 548 824 personer i länet.

– Det är röster som mottagits i Stockholm, men de behöver inte bo där, säger Maria Nordström.

Idag är människor rörligare och lever aktiva liv

Statsvetaren Jenny Madestam

Statsvetaren och den politiska experten Jenny Madestam menar att förtidsröstning har blivit vanligare och tror att fler och fler kommer välja det alternativet i framtiden, istället för att binda sig till valdagen.

– Idag är människor rörligare och lever aktiva liv och det är därför man kan förtidsrösta på så många olika ställen nu. Generationen som sätter på sig finkostymen för att gå till vallokalen och rösta håller på att dö ut, trots att det nog lever kvar i många familjer, säger Jenny Madestam

Vad finns det för risker med att förtidsrösta?

– En nackdel är att man kan bestämma sig för fort, men då är ju det fina att man kan lägga om sin röst på valdagen.

Tror du att vi rent av kommer att rösta hemifrån i framtiden?

– Nej, det tror jag inte. Det är svårt att garantera fria val om man sitter och klickar hemma på datorn. Då kan någon stå över axeln och säga vilket parti personen ska rösta på. Det är en viktig aspekt.

Fakta

Här kan du förtidsrösta i Upplands Väsby

Väsby Centrum

Dragonvägen 86, östra ingången

Öppet 22 augusti – 8 augusti mellan klockan 11.00 och 19.00

Även öppet på valdagen den 9 augusti mellan 08.00 och 20.00

 

Löwenströmska sjukhuset

Löwenströms väg 5, Hagängen

Aulan, Hus 02 psykiatrin (här finns hiss)

Öppet 6 – 7 september mellan 13.00 och 17.00

 

Upplands Väsby station

Östra uppgången på järnvägsstationen i centrum

Öppet 27 augusti – 8 september mellan 11.00 och 19.00

 

Bollstanäs

Grimstagården

Gamla vägen 23

Öppet 30 – 31 augusti mellan 13.00 och 17.00

Källa: Upplands Väsby kommun
Visa merVisa mindre

Fakta

Ambulerande röstmottagning

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en vallokal eller en förtidsröstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig går det att beställa ambulerande röstmottagare. De ambulerande röstmottagarna kommer hem till dig, eller till den plats du befinner dig på, och hjälper dig att rösta.

Din röst görs då i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en förtidsröstningslokal. De ambulerande röstmottagarna är utsedda av kommunens valnämnd.

Ambulerande röstmottagare erbjuds på dagtid mellan den 3 – 7 september. Anmäl ditt intresse senast den 30 augusti genom att mejla till val.myndighetsbrevlada@upplandsvasby.se.

Källa: Upplands Väsby kommun
Visa merVisa mindre