På Djurö och Vindö röstade nästan en tredjedel av väljarna på SD i kommunalvalet. Foto: Stefan Källstigen

Här fick sverigedemokraterna 27,4 procent

Sverigedemokraterna gör ett rekordval på Djurö och Vindö. Här röstar nästan var tredje person på sverigedemokraterna. – Jag är inte förvånad, säger Thorulf Empfevik (SD), gruppledare.

  • Publicerad 15:08, 11 sep 2018

Djurö centrum ligger 4,5 mil från centrala Stockholm och är så långt man kan komma bilvägen rakt österut. Navet i det lilla samhället består av en Ica-butik, en skola, vårdcentral och bibliotek.

Här, i Djurö och Vindös valdistrikt, finns några tusen valberättigade. Nästan en tredjedel av dem röstade på sverigedemokraterna i kommunalvalet. Partiet gjorde ett rekordval och fick 27,4 procent av rösterna.

”Många av oss är konservativa svenskar”

Bjarne Hallquist. Foto: Stefan Källstigen.

Av Värmdös boenden för nyanlända har inget placerats på Djurö eller Vindö. Antalet invandrare är få. Trots det så lyfter flera av dem som Lokaltidningen Mitt i pratar med frågan om invandringen.

– Många av oss är konservativa svenskar. Vi gillar natur och enkelheten och det vill vi bevara. Vi vill inte ha moskéer och radband här. Därför röstar vi på SD, säger Bjarne Hallquist, Djuröbo.

Många av oss är konservativa svenskar. Vi gillar natur och enkelheten och det vill vi bevara.

I en busskur sitter Mae Gustafsson och väntar på buss 434 mot Överby gård. Hon säger att hon har svårt att förstå varför sverigedemokraterna har fått så många röster just här.

Mae Gustafsson. Foto: Stefan Källstigen.

– Jag har två barn och bryr mig om skolan här. Men många som röstar på partiet verkar tro att alla pengar går till invandrare. Det vill de stoppa. Men här finns det ju knappt några invandrare, säger hon.

SD vågmästare i kommunen

Thorulf Empfevik, gruppledare för SD i Värmdö är inte förvånad över att så många röstat på hans parti på just Djurö och Vindö.

– Vi har vetat att det distriktet är vårt starkaste. Folk är positiva till oss där, säger han. 

För sverigedemokraterna i Värmdö väntar nu en vågmästarroll efter att ha fått totalt 12,8 procent av invånarnas röster. Det är Thorulf Empfevik nöjd med.

– Det trivs jag jättebra med. Det betyder att vi kan styra åt båda hållen, säger han.