Upplands Väsby är tydligt uppdelat i ett rött och ett blått block. Foto: Läsarbild Mitt i/Google maps

Här är Väsbys partier störst – och minst

Hade väljarna i valdistriktet Fyrklövern fått bestämma så hade kommunvalet redan varit avgjort. Där lockade Socialdemokraterna nästan fyra av tio väljare. Mitt i har tittat närmare på var partierna har sina starkaste – och svagaste fästen i kommunen.

  • Publicerad 17:07, 11 sep 2018

Upplands Väsby passerade nyligen 45 000 invånare. Riktigt lika många viljor verkar det inte finnas – åtminstone inte när det kommer till att välja parti.

Färglägger man en karta över Upplands Väsby utifrån Valnämndens preliminära siffror för kommunvalet så blir bilden tydlig: De rödgröna dominerar västra Väsby, medan Alliansen dominerar östra.

Fyra av tio stöder M i Norra Bollstanäs

Hade invånarna i valdistriktet Norra Bollstanäs avgjort kommunvalet så hade Moderaterna fått mer än var tredje röst – 37,3 procent. Distriktet är Socialdemokraternas svagaste, där bara 14,2 procent av de röstberättigade väljer partiet.

– Vi har väljare i alla delar av Väsby, men traditionellt sett är vi starkare i områden där det finns fler hyresrätter och flerfamiljshus. Moderaterna är betydligt starkare i områden med dyrare och större villor, säger Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman och fortsätter:

– Generellt kan man säga att röstningen hänger samman med var man lever och bor, ens inkomst och vilken utbildning man har.

SD starkast i S-fäste

Socialdemokraterna blev kommunvalets stora förlorare. Totalt backade man sex procentenheter jämfört med valet 2014, men i valdistriktet Fyrklövern är man partiet fortsatt troget. Där röstade fyra av tio på partiet.

Fyrklövern gränsar till starka S-fästet Smedby Norra. Där gör Moderaterna sitt sämsta resultat, 11,8 procent. Valdistriktet är samtidigt Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas starkaste med 15,4 respektive 18,3 procent av rösterna.

– Statsvetarna vill ofta lägga fokus vid demografiska faktorer, hur det spelar in i hur folk röstar. Själv tror jag att det kan spela roll att vi tidigare har lagt större vikt vid att knacka dörr och synas i östra delen av kommunen än i de centrala delarna. Det ändrade vi på i årets valrörelse – då var vi över hela Väsby, men det kan vara något som släpar, säger Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar.

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest i kommunvalet, från 6,3 procent 2014 till 12,9 procent 2018. Lägst stöd, 7,8 procent, fick de i Norra Bollstanäs. Distriktet är även Vänsterpartiets sämsta, med 1,5 procent av rösterna.

 

Fakta

Här är partiernas starkaste och svagaste fästen

Moderaterna:
Starkast i Norra Bollstanäs (37,3 %).
Svagast i Smedby Norra (11,8 %).

Centerpartiet:
Starkast i Norra Bollstanäs (8,5 %).
Svagast i Fyrklövern (1,7 %).

Liberalerna:
Starkast i Norra Bollstanäs (9,6 %).
Svagast i Fyrklövern (1,3 %).

Kristdemokraterna:
Starkast i Fysingen (7,5 %).
Svagast i Prästgårdsmarken (3,5 %).

Socialdemokraterna:
Starkast i Fyrklövern (39,1 %).
Svagast i Norra Bollstanäs (14,2 %).

Miljöpartiet:
Starkast i Nedra Runby (7,9 %).
Svagast i Fyrklövern (2,9 %).

Vänsterpartiet:
Starkast i Smedby Norra (15,4 %).
Svagast i Norra Bollstanäs (1,5 %).

Väsbys Bästa:
Starkast i Mälaren (14,7 %).
Svagast i Smedby Södra (4,9 %).

Sverigedemokraterna:
Starkast i Smedby Södra (18,3 %)
Svagast i Norra Bollstanäs (7,8 %)

Visa merVisa mindre