Mikael T Eriksson (M) fick flest personkryss i kommunvalet. Foto: Maria Lilja

Här är Sumpans mest populära politiker

Oftast får den som är högst på valsedeln flest röster, men i Sundbyberg finns undantag. Klart är att Mikael T Eriksson är kommunens mest populära politiker, sett till antalet personröster.

  • Publicerad 07:30, 4 okt 2018

I Sundbyberg valde 7624 människor att personrösta, vilket är nästan 25 procent av de som röstade i kommunalvalet totalt.

Moderaternas gruppledare Mikael T Eriksson (M) är valets stora vinnare, med 832 personröster – ungefär 11,6 procent alla röster inom partiet.

– Jag tror att det är en kombination av att Moderaterna gjorde ett bra val lokalt, trots att vi hade den nationella trenden emot oss och att man som ordförande i kommunstyrelsen syns i en hel del sammanhang – man blir ett känt namn när människor sen personröstar, säger Mikael T Eriksson.

Blir det ett ok eller en sporre att ha fått flest personkryss?

– Det är sporrande. Man har ju krav och förväntningar att leva upp till från både väljare, medlemmar och lokalgruppen, men det är också ett stort förtroende att få.

På andra plats kommer Peter Schilling (S), med 491 personröster – drygt 6,1 procent av rösterna inom partiet.

Procentuellt flest röster internt fick Lars Lindgen, gruppledare i Sundbybergs Lokalparti (SLP), som knep 23,6 procent av partiets röster.

Sverigedemokraterna är det enda partiet med en uppstickare på förstaplasten.

Här har Carina Cortés (SD) – som stod på en femteplats på listan – med sina 219 röster, seglat om gruppledare Gary Aelius (171 röster).

Fakta

De fick flest personröster per parti

Moderaterna: Mikael T Eriksson – 832

Socialdemokraterna: Peter Schilling – 491

Vänsterpartiet: Jesper Wiklund – 316

Sverigedemokraterna: Carina Cortés – 219

Centerpartiet: Stefan Bergström – 197

Miljöpartiet: Annika Hirvonen Falk – 177

Liberalerna: Johan Storåkers – 171

Sundbybergs Lokalparti: Lars Lindgren – 112

Kristdemokraterna: Maria Bohman Kreij – 97

Källa: valmyndigheten
Visa merVisa mindre

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40