Här är SD:s starkaste fäste i Väsby

Valdistriktet Smedby Norra är Sverigedemokraternas starkaste fäste i Upplands Väsby. Här röstade nästan var femte väljare på partiet. – Det är oroväckande, säger Mats Sandén.

  • Publicerad 11:35, 18 sep 2018

Buss 536 tar dig från Upplands Väsbys station till Ryttargatan i Smedby. Här ligger valdistrikten Smedby Södra och Smedby Norra. Det senare valdistriktet är Sverigedemokraternas starkaste fäste i Upplands Väsby kommun. I kommunalvalet röstade 18,3 procent av invånarna på partiet. Valdeltagandet låg på 58,2 procent.

På Ryttargatan står två pensionärer och mekar med en bom in till ett radhusområde. De är klädda i likadana jackor och på kvinnans krage sitter en liten SD-nål. De är medlemmar i partiet, men stod inte på någon röstsedel.

– Sverigedemokraterna står för ordning och reda och här är det inte ordning och reda. Vi har fått nog, säger Gun.

Hon vill inte uppge sitt efternamn.

– Vi har ett väldigt ovanligt efternamn och SD är ju lite påhoppade, så man får vara lite försiktig.

Socioekonomiskt utsatt område

Ett stenkast bort är småbarnsmamman Lina på väg att packa ur bilen på en annars öde parkering. Hon har jobbat med ungdomar i utsatta områden och vill därför inte ställa upp med namn och bild.

– Jag hade ingen aning om att valdeltagandet var så dåligt här. Men här finns ju mycket sociala problem. Vad jag vet så brukar den socioekonomiska miljön påverka valdeltagandet, säger hon.

Det är grått och nästintill folktomt i området. ”Jag är så jävla trött på det där,” säger en man när Mitt i vill ställa frågor om valdeltagandet och SD:s framgång i Smedby.

Föräldrarna var ursossar

Mats Sandén, 73, är en av få som vill ställa upp med namn och bild i tidningen. Han har bott i området i lite drygt fyra år. Föräldrarna, födda 1915 och 1922, var ursossar. Han är uppvuxen i folkhemmet men i årets riksdagsval föll rösten för första gången på något annat än Socialdemokraterna.

Mats Sandén. Foto: Victor P. Munther

– Det blev Vänsterpartiet i riksdagen och Socialdemokraterna i kommunvalet. Landstinget intresserade mig inte.

Varför valdeltagandet är så lågt i området har han svårt att svara på, men utvecklingen med ett allt starkare SD oroar honom.

– Jag vetefasen vad det kan bero på. Men det här är ett område med ganska mycket invandrare, och det ligger nog någonting i det – att fler därför röstar på SD. Det är oroväckande. Vilken röra det har blivit. Hur ska det gå? säger han och syftar på regeringsbildandet.

”De är knäppa allihopa”

Över gatan kommer en kvinna ut med en cigg i handen. Hon är upprörd över att regeringen ”omyndigförklarar halva befolkningen” och syftar på att de andra partierna inte vill samarbeta med SD.

– De är knäppa allihopa. De nedvärderar och omyndigförklarar halva befolkningen, hälsa det, säger hon och fortsätter:

– Man är less på det här. Titta på vad Socialdemokraterna har gjort. Säkerheten och tryggheten skulle man ta hand om, men det händer ju ingenting. De bara lovar guld och gröna skogar. Inte undra på då att man röstar på SD.