Bro är ett av SD:s starkaste fästen i Upplands-Bro. Foto: Leon Hansén

Här är SD störst i Upplands-Bro

Med 17 procent av rösterna ser SD ut att ha dubblerat sitt väljarstöd. Partiet går särskilt framåt i norra Upplands-Bro. Mitt i åkte ut till Bro där partiet har var femte väljare bakom sig.

  • Publicerad 19:58, 10 sep 2018

I valdistriktet Håtuna-Håbo-Tibble fick SD mer än var fjärde röst, vilket är högst i kommunen: 26,7 procent enligt preliminära siffror. Många Upplands-Brobor vill även se partiet i riksdagen – med 20,3 procents väljarstöd har endast Nykvarn och Nynäshamn en högre andel SD-sympatisörer inom länet.

Starkt stöd i Bro

I Bro vill cirka var femte väljare se SD i kommunfullmäktige och Mitt i är på plats dagen efter valet. Regnet hänger i luften och inne på biblioteket sitter pensionären Stig Franzén, som bland annat jobbat med att utveckla den svenska uppfinningen pacemakern. Han bor numer ute på landsbygden i Bro och är inte förvånad över SD:s framfart.

Brobon Stig Franzén på biblioteket i Bro. Foto: Leon Hansén.

– Det är en bra kommunen i stort, men på senare år har det varit alldeles för mycket liv och bråk. Många är missnöjda och en hel del äldre vågar inte gå ut på kvällarna, säger Stig Franzén.

Han menar att kommunen inte lyckats med integrationen.

Vad kan kommunen göra? 

– Ta de här frågorna på allvar.

Ute vid parkeringen bland de igenstängda valstugorna – eller snarare containrarna – går Maria Kang med dottern Olivia.

Maria har nyligen tagit del av valresultatet och tycker det är tråkigt att SD fått så starkt stöd i området.

– Det känns som att det blir mycket floskler inom lokalpolitiken. De styrande partierna har inte nått fram med sina budskap och hade behövt vara tydligare, säger hon.

Maria Kang med dottern Olivia. Foto: Leon Hansén.

Orolig för sin kompis

Dottern Olivia är orolig för sin kompis som kommer från Syrien.

– Jag gillar henne och hoppas hon får vara kvar.

Så påverkas Upplands-Bro av de nya skärpta covidråden

✔ Verksamheter som stänger ✔ Begränsningar i besöksantal. Under torsdagen så skärptes de allmänna råd som Stockholmarna har att förhålla sig till vad det gäller smittspridningen av covid-19. Så här påverkas du som bor i Upplands-Bro av de nya råden.fredag 30/10 15:15

BLÅLJUS: Inbrott och drograttfylleri

Kort blåljusrapport: en drograttfylla och ett inbrott i byggarbetarbodar.fredag 30/10 11:36