Här är partierna störst – och minst

Bor du i Skälby Gård och röstade på Moderaterna? Då är du inte ensam. Mitt i har tittat på de preliminära valsiffrorna för att få ett hum om var partierna har sitt starkaste fäste i kommunen.

  • Publicerad 16:01, 10 sep 2018

Järfälla är en stor kommun, med många invånare. Och många viljor.

Det syns inte minst på det preliminära valresultatet.

Partiernas stöd skiljer sig nämligen rejält mellan de olika valdistrikten i kommunen.

Sverigedemokraterna, som ju går fram stort och ser ut att få dubbelt så många mandat jämfört med 2014, är som allra störst i det som kallas Centrala Viksjö Norra. Där har de 18,0 procents väljarstöd, vilket går att jämföra med Barkarbystaden och Kalvshälla där stödet är som lägst med 8,0 procent. Där är det istället Moderaterna och Socialdemokraterna som är mest attraktiva för väljarna.

Stor skillnad mellan orterna

Vänsterpartiet, som så här långt tycks ha gjort ett starkt val, är som allra störst i valdistriktet Snapphanen, kring Snapphanevägen. Här röstar hela 19,2 procent på Vänsterpartiet. Lägst stöd har de i Stäket och Fastebol, med endast 3,5 procent.

Centern, som både Alliansen och Socialdemokraterna rycker i för att bilda majoritet har sitt allra starkaste fäste i Skälby Gård Östra och Grönveten där 8,3 procent lagt sin röst på partiet. Lägst stöd har de i Södra Aspnäs med endast 2,3 procent av rösterna. Här vill istället 41,1 procent ha ett Socialdemokratiskt styre.

Liberalerna ser ut att gå fram två procent och kan till viss del tacka de boende i Södra Barkarby, där stödet ligger på 14,4 procent. Lägst stöd har de i Snapphanen med 2, 7 procent.

Fall för MP, men Kallhäll är trogna

I Lund har Kristdemokraterna sitt starkaste stöd med 7,8 procent. Minst stöd får de i Ulvsättra/Skogstorp där endast 2,8 procent röstat på dem.

Miljöpartiet ser ut att backa 3,8 procent. Lägst förtroende har de i Centrala Viksjö Södra med 2,3 procent av väljarstödet. Störst förtroende har de i I Centrala Kallhäll där 8,9 procent av väljarna gärna ser Miljöpartiet vid makten.

Moderaterna har störst stöd i Skälby Gård Västra, medan Socialdemokraterna får flest röster i Tallbohov med 46,2 procent av väljarstödet.