Clara Lindholm (V), Karin Ernlund (C), Peter Wallmark (SD). Foto: Mitt i Stockholm

Här är partierna i stadshuset som ökar mest

V, C och SD går starkast framåt i en färsk väljarundersökning. – Känns hur bra som helst, säger Clara Lindblom från Vänsterpartiet, det parti som ökat flest procentenheter.

  • Publicerad 13:53, 28 aug 2018

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad är fortfarande störst. Det visar en ny valundersökning som Novus har gjort på uppdrag av lokaltidningen Mitt i, P4 Stockholm och SVT Stockholm.

Vänsterpartiet är det parti som går allra starkast framåt i Stadshuset enligt undersökningen – upp med 4,2 procent sedan valet 2014.

– Det är otroligt roligt. Även om det är två veckor kvar till valet och man inte ska ta ut för mycket, så känns hur bra som helst, säger äldre- och personalborgarrådet Clara Lindblom (V).

Gillar jämlikhet

Clara Lindblom tror att framgångarna beror på att människor gillar jämlikhetspolitik.

– Men också att vi driver igenom frågor som gör skillnad i vardagen. Som gratis SL-kort för barn på sommaren och glasögonbidrag för barn. Vi snackar inte bara utan gör förändring på riktigt.

Hur tror du att V:s framgångar på riksplanet påverkar er i Stockholm?

– Det känns som att det är något som på gång i hela samhället. Vi växer även i Umeå och Göteborg så vi är inte ensamma här, säger Lindblom.

SD tror på fler röster

Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm Peter Wallmark är nöjd med att SD fortsätter att växa, men tror partiet kommer få ännu fler röster än de 8,3 procent (en ökning med 3,2 procent från valet 2014) som undersökningen visar.

– Det har blåst medvind under hela mandatperioden. Folk har fått upp ögonen för vår politik, men jag tror siffran är mycket lågt räknat och att vi kanske får 12-14 procent i valet, säger han.

Ökat närvaron

Ökningen tror Wallmark till stor del beror på att partiet syns mer i medier och på gator och torg under den här valrörelsen – till exempel har man sexton valtält i Stockholm jämfört med två stycken 2014. Men också att Sverigedemokraternas organisation har blivit bättre i Stockholm.

Han vill också poängtera att SD skulle vara vågmästare om resultatet i undersökningen stod sig – även om alliansens partier har sagt till Mitt i att man utesluter ett samarbete med partiet.

Centern framåt i alliansen

Centerpartiet går starkast framåt i alliansen, som ligger i underläge enligt undersökningen. Plus 2,6 procent jämfört med förra valet.

– Jag tror vår ökning sedan förra valet beror på att vi är ett tydligt parti som står för ett öppet och ett globalt Stockholm, och att vi är den största motpolen till SD. Sedan är ju faktiskt ingen röst räknad och vi i alliansen måste lägga in en ännu högre växel om vill ha ett alliansstyrt stadshus, säger Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund.

Annie Lööf-effekt

Ernlund tror också att partiets framgångar på riksnivå kan spela in i ökningen – den så kallade Annie Lööf-effekten.

– Jag är ute varje dag och möter väljare i många forum och det är en jättevanlig reaktion att det kommer fram folk och säger att de har bestämt sig för att rösta på oss för att de uppskattar hennes tydliga ledarskap.