De övre, mörkblå affischerna är Moderaternas riktiga. De undre fejkade. Foto: Kollage

Här är nazisternas falska valaffischer i Täby

Vandaliseringen av valaffischer stannade inte vid nedrivningar. Nu har en högerextrem organisation satt upp falska skyltar med Moderaternas logga. – Ett hot mot demokratin, säger Erik Andersson, Moderaternas listetta.

  • Publicerad 16:48, 16 aug 2018

Som Mitt i rapporterade igår har valaffischer rivits ned på flera håll i Täby de senaste dagarna.

Vandaliseringarna har fortsatt och drabbat alla politiska partier, men nu har en högerextrem organisation tagit det till nästa nivå och klistrat över Moderaternas affischer med falska budskap.

Ett hot mot vår demokrati

Erik Andersson (M)

Högerpopulistiska slagord

Vid ett snabbt ögonkast ser de ut att komma från Moderaterna, kompletta med rätt bilder och loggor. Budskapen är dock utbytt till starkt högerpopulistiska.

– Förutom att det är ett brott så är det ett hot mot vår demokrati. Det är extremt allvarligt, säger Erik Andersson, Moderaternas listetta i Täby.

Polisen ska kopplas in

Händelsen kommer polisanmälas och Andersson hoppas att polisen tar det på allvar.

– Förhoppningsvis ökar de sin bevakning och blir mer uppmärksamma på incidenter där valaffischerna står.

Vem tror du ligger bakom det här?

– Det vill jag inte spekulera i men det är någon som vill sabotera för Moderaterna förstås. Någon som inte vill att det ska gå bra för oss.

Högerextrem våldsgrupp bakom

Följer man länken som är tryckt på affischen kommer man till en kampanjsida som likt valaffischerna ser ut som moderaternas men med utbytta texter.

Bakom kampanjsidan står en antisemitisk, islamofobisk och homofob organisation med en historia av aggressiva aktioner.

Även Miljöpartiet drabbade

Miljöpartiet har också råkat ut för den högerextrema vandaliseringen. Nazistiska klistermärken med bland annat texten ”Svenskar är vita” har satts över politikers ögon på affischerna.

Jan Berlin på Täbypolisen känner till problemen och ser allvarligt på det som händer men säger att resurserna inte räcker till för att ha utökad bevakning som Erik Andersson (M) föreslår.

– Det är lite svårt eftersom skyltarna sitter överallt i alla kommuner. Så många poliser finns inte, säger han.