Emilia Kyeremeh förstår varför Moderaterna gått framåt i östra Grantorp i Flemingsberg. Foto: Pia Bispo

Här är kvarteret där väljarna går mot strömmen

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet går fram mest i kommunvalet i Huddinge. Samtidigt backar Miljöpartiet och Moderaterna mest. Mitt i åkte till distriktet Grantorp östra i Flemingsberg, där detta valresultat speglas väl – med ett blått undantag.

  • Publicerad 13:21, 13 sep 2018

– Jag och min man röstade i kommunvalet. Det var för första gången som vi röstade. Jag röstade på Moderaterna för att jag har hört att de vill ha en bra ekonomi, säger kvinna som vill va anonym.

Här, bland de färgglada höghusen längs Terapivägen i Flemingsberg, träffar Mitt i väljare som röstat på vitt spridda partier. Valdistriktet, Grantorp östra, speglar hela kommunens valresultat väl.

SD och V har fått allt fler röster, samtidigt som MP och S tappat väljare.

Moderaterna sticker ut

Men området sticker ut på ett tydligt, blått, plan. Till skillnad från Huddinge i sin helhet, där Moderaterna tappar många väljare, verkar det borgliga partiet ha gjort avtryck bland invånarna.

Det parti som gått upp mest i östra Grantorp är nämligen just Moderaterna. Invånaren Emilia Kyeremeh, som bor i området, berättar att hon själv röstat på ett rött parti. Men hon förstår varför M vunnit väljare.

 Det skulle fixas men det händer inget

 Emilia Kyeremeh

– Man har sett Moderaterna här. De har synts mycket, deras skyltar med, och de har delat ut mackor till barnen. Jag har inte röstat på M, för jag är inte nöjd med hur det ser ut här med parkerna och naturen. Det skulle fixas men det händer inget, säger hon.

Moderatledaren Daniel Dronjak, kommunalråd i Huddinge, förklarar partiets framgång i östra Grantorp med en framgångsrik valkampanj i området och kommunens planer för Flemingsbergs framtid.

– Vi har varit aktiva i Flemingsberg och ute mycket där. Vi har träffat många Flemingsbergsbor som upplever att vi har en bra utveckling i området, som vår jättesatsning på en stadskärna där.

S fortfarande störst

Samtidigt fortsätter östra Grantorp att vara ett rött distrikt i flera avseenden. Socialdemokraterna är fortfarande största parti och precis som på kommunnivå ökar Vänsterpartiets popularitiet i området.

En invånare som lagt sin röst på S är Murre.

– Jag röstade på S för att de är emot SD. Men jag röstade för min mammas skull. Hon sa åt mig att göra det. Jag tyckte inte att jag hade tid, säger Murre, 24 år.

De vet inte om att de kan rösta i kommunvalet

Murre

Han har en teori om områdets låga valdeltagande – inte ens hälften av väljarna röstar här.

– Många är inte svenska medborgare. De vet inte om att de kan rösta i kommunvalet, säger Murre.

Det parti som ökat mest i hela Huddinge, och näst mest i östra Grantorp, är SD. En av de SD-väljare som Mitt i träffar vill vara anonym. Men mannen röstar på partiet för att han vill ha mindre invandring.

– Det blir fel när inget parti vill samarbeta med SD. Folket har ju röstat på SD. Det är ju därför det finns val, säger han.

Fakta

Så röstade invånarna i Grantorp

De här partierna röstade flest på i östra Grantorp, siffror för 2014 i parentes.

Socialdemokratera: 37,5 % (45,2%)

Moderaterna: 18 % (11,7%)

Vänsterpartiet: 15,7% (12,7%)

Sverigedemokraterna: 10.9% (6,5%)

Miljöpartiet 5,4 % (12,9%)


Det kan jämföras med resultatet för partierna i hela Huddinge 2018, siffror för 2014 i parentes:

Socialdemokratera: 25,5 % (27,5%)

Moderaterna: 24 % (27,3%)

Sverigedemokraterna: 11,4 % (8 %)

Vänsterpartiet: 8,7% (6,2%)

Miljöpartiet 5,3% (9,3%)

Resultatet är preliminärt innan länsstyrelsen kontrollräknat rösterna.

Källa: Val.se
Visa merVisa mindre