Haninges förskolegrupper bland de största

Haninges förskolegrupper är bland de största i länet, visar ny statistik från Skolverket. De kommunala förskolegrupperna i Haninge har ökat kraftigt i storlek.

  • Publicerad 15:55, 7 sep 2018

Skolverkets nya statistik om barngrupperna i förskolan kommer bara någon månad efter förskoleupproret #pressatläge, där personal från Haninges förskolor vittnat om att man tvingas ljuga för föräldrar när man inte inte kunnat ha alla barn under uppsikt.

Enligt den nya statistiken, där de kommunala och fristående förskolorna i Haninge vägts samman, finns 17,6 barn per förskoleavdelning i Haninge.

Kommunala barngrupperna ökar kraftigt

Länssnittet ligger på 15.8 barn. 17,6 barn per avdelning betyder att bara Upplands Väsby och Salem har större barngrupper än Haninge i länet. Minst barngrupper har Nacka och Danderyd, med 14,8 barn per avdelning.

Inom den kommunala barnomsorgen har barngrupperna i Haninge ökat kraftigt från föregående år, medan barngrupperna inom Haninges fristående förskolor minskat jämfört med året innan.

Maria Fägersten (S), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge, sade i april till Mitt i att vittnesmålen om att förskolepersonal i Haninge tvingas ljuga är beklämmande och att de behöver följas upp, men sade också att nöjdheten bland förskolepersonalen om hur det är att jobba i Haninge kommun förskolor är väldigt hög.

Barngrupperna minskar i landet

Skolverket har de senaste tre åren på uppdrag av regeringen betalat ut 2,3 miljarder i statsbidrag till kommuner och fristående förskolor för att minska barngrupperna.

Och i landet fortsätter trenden med att barngrupperna minskar. I dag ligger genomsnittet på 15,3 barn per avdelning.

Fakta

Barngrupperna minskar i landet

Trenden med allt mindre grupper i förskolan i landet fortsätter.

2017 bestod den genomsnittliga barngruppen i landet av 15,3 barn, jämfört med 15,9 året innan.

Även personaltätheten i förskolan har förbättrats något i landet.

2017 gick det i genomsnitt 5,1 barn per årsarbetare jämfört med 5,2 barn året innan.

 

Källa: Skolverket
Visa merVisa mindre