Jony Demir på Tullinge Bil tycker att köparna inte känner samma oro som tidigare i år. Foto: Anders Björklund

Handlare: Dieselförbud drabbar ägare och oss

Mer än hälften av stockholmarna kan tänka sig ett förbud mot dieselbilar. I Stockholms stad går Miljöpartiet som i dag tillhör majoriteteten till val på frågan. – Men jag tror inte det blir verklighet. Ett förbud skulle drabba för många, säger bilhandlaren Jony Demir på Tullinge Bil på Södertörn.

  • Publicerad 09:31, 31 aug 2018

Miljöpartiet, som är med och styr Stockholms stad i dag, går till val med ett för­bud mot vissa dieselbilar och äldre bensinbilar i innerstan – främst på hårt trafikerade gator. Regeringen har gett tummen upp till att införa miljözoner för olika fordon i Sverige. Från och med 2020 kan det därför vara stopp för vissa dieselbilar i innerstan. Dieselförbud och mijözoner är något som påverkar bilhandlarna.

På Hamringevägen i Tullinge ligger bilhandlarna vägg i vägg. Majoriteten av bilarna drivs på diesel. Foto: Anders Björklund

En kund som är på plats när Mitt i Botkyrka tittar in på Carcenter i Tullinge är först intresserad av en Volvo XC 90 – men när kunden förstår att det handlar om en dieselbil ändrar han sig. Nu ska han i stället köpa en bensinbil.

– Så är det, säger kunden.

– Han vill kunna köra i innerstan, säger blihandlaren Ali Dhabaat på Carcenter i Tullinge.

Flest bilar är diesel

Här är majoriteten av bilarna drivna på diesel.

– Vi förlorar miljoner på det här, säger Ali Dhabaat på Carcenter i Tullinge som tvingats sälja bilar billigare.

90 000 bilar inte godkända

Mitt i berättade i våras att om miljözoner skulle bli verklighet 2019 så räknar Transportstyrelsen på att över 90 000 bilar registrerade i både innerstan och i kranskommuner inte vara godkända att köras i innerstan.

Hos bilhandlaren som ligger vägg i vägg, Tullinge Bil, säger Jony Demir att han inte känt att köparna haft samma oro för dieselförbud som i början av året när saken var aktuell i media. Då kände även Tullinge Bil av oron. Här är cirka 6 av 10 bilar som är inne för tillfället drivna på diesel.

– Oron kommer när saken blir aktuell i media, säger han.

Tror inte på förbud

Men han tror inte att något dieselförbud kommer att bli verklighet på länge.

– Det skulle drabba allt för många bilägare, säger han.