Madeleine Egnell tar emot Gunilla Svenssons röst. Foto: Maria Lilja

Gunilla var 18:e Sundbybergsbon att rösta

Valet börjar faktiskt redan idag. Den första Sundbybergsbon att avlägga sin röst kom till vallokalen i biblioteket redan klockan 8.10. På fem olika plaster kan man från och med i dag förtidsrösta.

  • Publicerad 15:12, 22 aug 2018

Första Sundbybergsbon att rösta i höstens val klev in på biblioteket redan klockan 8.10 imorse berättar Gunilla Jonsson, som för dagen arbetar i vallokalen i biblioteket i Signalfabriken.

Hon har jobbat med valen i många år och tycker fortfarande att det är lika spännande.

– Det är jätteroligt. Jag får träffa mycket folk och svara på frågor om hur man gör för att rösta och i vilka val man får rösta, förklarar hon när hon står och fyller på röstsedlarna i ställen.

Och det är en hel del att hålla reda på. Strömmen av  förtidsröstare är strid under hela morgonen.

Gunilla Svensson är den 18:e sundbybergaren att avlägga sin röst.

– Jag är hos min särbo på helgerna och kommer inte att vara här på valdagen, så det är jättebra att man kan komma och förtidsrösta, säger hon.

Valet av parti var enkelt tycker hon och hon röstar som hon gjort i många tidigare val.

Gunilla Gustavsson och Pelle Idefeldt är bortresta för att fira Pelles 70-års dag under valdagen. Foto: Maria Lilja

40 procent förtidsröstar

I förra valet valde 40 procent av Sundbybergsväljarna att rösta i förtid och även 2010 låg siffran på 41 procent.

– Jag tror att traditionen att klä upp sig och gå till vallokalen på valdagen håller på att försvinna. Folk jobbar och reser mer nu, säger Madeleine Egnell som tar emot de igenklistrade röstkuverten och stoppar ner dem i den bruna boxen.

Gunilla Gustavsson och Pelle Idefeldt är två av dem som är bortresta den 9 september.

Jag är född Moderat och kommer dö Moderat

Anne Lehsmann

– Vi reser till Italien med husbil på fredag och blir borta fyra veckor. Pelle fyller 70 år den 5 september, berättar de.

Efter dem kliver Anne Lehsmann fram för att stoppa i sin röstsedel i ett kuvert. För hon får bara rösta i riksdagsvalet då hon halvårsvis bor i Portugal sedan 38 år tillbaka och räknas som utlandssvensk.

– Valet för mig är inte svårt. Jag är född Moderat och kommer dö Moderat, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47