Göran Greider förtidsröstar i Årsta. Foto: Pernilla Fagerström

Greider en av alla som förtidsröstat i Årsta

Mellan 300 och 400 personer om dagen har förtidsröstat i Årsta. Göran Greider är en av dem. – Det är första gången. Jag gillar att rösta på valdagen, men det fungerade bra, säger han.

  • Publicerad 15:45, 7 sep 2018

14.30 torsdag eftermiddag. Tre dagar kvar till valdagen den 9 september är den en strid ström av människor på väg in i vallokalen i biblioteksbyggnaden i Årsta centrum. Så har det varit sedan förtidsröstningen öppnade.

– Det är kö när vi kommer på morgonen och sedan är det folk hela tiden. Vi har omkring 300 röster om dagen, i måndags var det över 400 röster. Det känns som om hela Årsta har röstat, säger Berit Greider, som arbetar med förtidsröstningen.

Hennes man Göran Greider är på väg ut ur lokalen. Han har precis röstat.

– Det är första gången som jag förtidsröstar. Egentligen gillar jag att rösta på valdagen, men jag har så mycket mediala åtaganden då. Och jag och min fru brukar gå och rösta tillsammans, men hon arbetar som valförrättare så det kunde vi ändå inte göra i år, säger han.

Årstaskogen viktig fråga

Göran Greider tillhör inte heller dem som tvekar vad han ska rösta på .

– Det har jag vetat i 30 år. Jag är ju vänster. Jag röstar på Socialdemokraterna eftersom jag vill ha en stark rödgrön majoritet.

Vilken är den viktigaste frågan för dig lokalt?

– Det är nog Årstaskogen. Jag tycker att så mycket som möjligt av skogen ska bevaras.

Det gör det dock lite knepigt med partisympatierna.

Över min döda kropp att jag röstar på Centern, men de är ju det parti som sagt att de inte vill bygga i skogen.

Göran Greider.

– Över min döda kropp att jag röstar på Centern, men de är ju det parti som sagt att de inte vill bygga i skogen. De vill bygga på höjden och det håller jag med om. Men det går inte, i nästa liv kanske jag kan rösta på Centern, men då måste jag dö först.

Fler förtidsröstar för varje år

Axel Sterner och Michele Cieslok har också passat på att rösta på torsdagseftermiddagen. De röstar båda för första gången.

– Jag tyckte att det var bra att passa på, jag vet inte vad jag gör på söndag och tänkte att det var skönt att slippa köa, säger Axel Sterner.

Vilken tycker du är den viktigaste lokala frågan?

– Årstaskogen. Jag bor intill den och tycker att den ska bevaras.

Andelen förtidsröster ökar för varje val och i Stockholm är vi extra pigga på att rösta i förtid. Här förtidsröstade nästan varannan väljare (48 procent) i förra valet, medan siffran för landet är 37 procent.

”Jag vet inte om vi är hemma på söndag och då tyckte jag att det var lika bra att passa på. Det var väldigt smidigt, säger Wanja Davidsson.