För Skärholmsbon Kathi Miguela är det självklart att rösta. Foto: Anna Z Ek

Glädje över ökat valdeltagande i Skärholmen

Valdeltagandet i Skärholmens stadsdel steg i höstens val. Det är första gången på många år och en seger för alla som kämpat för att bryta nedåtspiralen.

  • Publicerad 14:45, 13 sep 2018

Det är en av de första dagarna med höstkänning. Skärholmsbon Kathi Miguela är på väg till sitt arbete i hemtjänsten och cyklar med fladdrande kappa på en cykelväg nära centrum.

Hon har lite bråttom, men tar sig ändå tid att prata. Ämnet är valet och det engagerar henne.

–  För mig är det självklart att rösta. Jag bor här, jag har fött mina barn här och jag jobbar här. Det är jätteviktigt att följa med i vad som händer och att delta i samhället, säger hon.

”Alla invånare i ett samhälle är viktiga och ska göra sina röster hörda”, säger Kathi Miguela. Foto: Anna Z Ek

Långtifrån alla gör som hon. Valdeltagandet i stadsdelen har sjunkit under hela 2000-talet, samtidigt som det ökat i staden som helhet. 2014 var det nere på 62,5 procent, i kommunvalet.

Trenden har vänt

Men i valet 2018 ser trenden ut att ha vänt. Preliminära siffror visar att valdeltagandet ökat till 63,8 procent, och att ökningen har skett i både Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg.

– Det är en liten ökning, men det är första gången på 20 år som valdeltagandet inte minskar. Det är positivt och glädjande, säger Johanna Löfvenius, enhetschef vid Skärholmens medborgarkontor.

Inför höstens val har stadsdelsförvaltningen arbetat aktivt för att få fler att rösta. Framför allt har man försökt nå utrikesfödda, en grupp där valdeltagandet är lägre än hos inrikesföddaI projektet ”Skärholmen röstar” anlitades fyra valambassadörer, som förde ut information om valet och peppade folk att rösta. Det var fotbollsklubbarna Newroz FC och Svensk-Palestinska FF, schackklubben SK 127 och basketföreningen Klubb Syd-Center.

– Med deras hjälp nådde vi väldigt många fler än vi annars skulle ha gjort. De berättade om valet vid matcher och och spred information på gator, torg och på sociala medier, säger Johanna Löfvenius.

Valambassadörer jobbade hårt

Även projektet 127:s röster räknas har jobbat hårt med att sprida budskapet om vikten av att rösta, med unga valambassadörer som har stått på torgen, gjort valfilmer och ordnat debatter.

– Valdeltagandet är fortfarande väldigt lågt, men det är glädjande att det äntligen ökar. Det visar också att initiativ som127:s röster räknas är värda att satsa på, säger Adonay Kidane, en av valambassadörerna.

”Integration är jätteviktigt”

Det långt kvar tills Skärholmens stadsdel ligger på samma nivå som Stockholms stad som helhet (83,4 procent i kommunvalet 2018). Så är förutsättningarna också tuffa, i en stadsdel med många utrikesfödda, konstaterar Johanna Löfvenius.

Kathi Miguela, som kom från Kongo-Kinshasa när hon var 16 år, håller med.

– Om man inte har arbete och inte kan svenska så bra är det svårt att få information. Integration är jätteviktigt för att få fler att rösta, säger hon.