Full fart på förtidsröstningen i Huddinge

Fortfarande är valdagen den allra största röstningsdagen men det blir allt vanligare med förtidsröstning. På Folkes i Huddinge centrum ha de haft fullt upp sedan vallokalerna öppnade. – Min känsla säger mig att det är fler som röstar innan valdagen än tidigare val, säger röstmottagaren Elisabeth Nilsson.

  • Publicerad 08:26, 31 aug 2018

Den 22 augusti öppnade vallokalerna för förtidsröstning. Sedan dess har det varit full fart åtminstone på Folkes i Huddinge centrum. Där har man i genomsnitt haft 200 personer om dagen som röstat.

– Jag tror att vi snittar på drygt 30 personer i timmen. Sen har vi några tider varje dag då det kommer lite mer folk, efter jobbet och runt lunchtid brukar det vara, säger röstmottagaren Amanda Östman.

Röstmottagarna Tahira Khawari, Amanda Östman och Elisabeth Nilsson. Foto Stefan Källstigen.

En av annan av de som arbetar i vallokalen är Elisabeth Nilsson. Och det här valet är inte det första som hon har arbetat som röstmottagare. Och enligt henne så är det fler som förtidsröstar än tidigare.

–  Det känns som om fler förtidsröstar jämfört med tidigare val, men det är svårt att säga. Sen i efterhand får man se hur många det var som förtidsröstade. Förra valet var det 42 procent, säger hon.

Förtidsröstar för första gången

Janne Bråthe, 70 år från Huddinge förtidsröstade för första gången och han uppskattade möjligheten.

– Tidigare har jag alltid gått på valdagen men i år kan jag inte för vi ska repetera föreställningen då.  Jag passade på att rösta i dag. Det är väldigt smidigt och skönt att kunna göra det innan valet, säger han.

Har det varit svårt att välja vad du ska rösta på?

– Nej, jag hade bestämt mig och för mig var det enkelt.

Susanne Thrane, 71 år: ”Det känns bra att vara med och påverka”. Foto: Stefan Källstigen.

Fullerstabon Susanne Thrane, 71 år passade även hon att smita in i vallokalen och rösta.

– Det är lite förlegat att rösta på valdagen, stå där och trängas. Det här är mycket bättre. Det viktigaste är att man röstar tycker jag, säger Susanne Thrane.