Fredrik Kjos (M): ”Vi vill ta över styret”

Fredrik Kjos (M) ser inget annat alternativ än ett Allians-styre i Upplands-Bro, efter att de preliminära siffrorna presenterats. – Vi är betydligt större än de rödgröna, säger han.

  • Publicerad 14:43, 10 sep 2018

Alliansen har i nuläget två mandat från egen majoritet och 10 procentenheter mer än de  rödgröna i stöd. Oppositionsrådet Fredrik Kjos (M) är nu beredd att ta över styret i Upplands-Bro.

– Vår ambition före valet var att sitta tillsammans som allians. Den planeringen kommer nu att fortsätta med samtal inom Alliansen, säger Fredrik Kjos (M).

Ett stabilt stöd

Till skillnad från i riksdagsvalet där Moderaterna backade, har partiet ett stabilt stöd i kommunen med 25 procent likt i förra valet.

– Vi gör ett bra val på lokal nivå, sett till hur Upplands-Broarna har röstat på riksplanet.

Ingen egen majoritet

Då Alliansen i nuläget inte har egen majoritet väntar förmodligen ett minoritetsstyre. Sverigedemokraterna har gått kraftigt framåt och är med cirka 17 procents stöd kommunens tredje största parti. Fredrik Kjos menar dock att SD inte kommer att få något inflytande med honom som ordförande i kommunstyrelsen.

– De kommer ha samma roll som i riksdagen. Så länge inte Socialdemokraterna aktivt väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket man inte gjort i någon annan kommun hittills, så är Alliansen väldigt mycket större.