Snart är det dags att rösta igen – så här röstade Söderortsborna 2014. Foto: Mostphotos

Från gröna Kransen till knallblå Herrängen

I Hägersten-Liljeholmen blev rödgrönrosa störst, medan de borgerliga fick övertaget i Älvsjö. Så såg det ut i valet 2014. Men det var stora skillnader mellan olika lokala områden.

  • Publicerad 12:06, 7 sep 2018

Om två dagar är det dags att gå till valurnorna. De partier som bildar majoritet i stadshuset kommer också att styra i stadsdelsnämnden. Så blir det oavsett vilka partier som får majoriteten av väljarnas röster i stadsdelen.

Alliansen har övertaget i Älvsjö

I Älvsjö har Alliansen övertaget. De borgerliga partierna hade vid senaste valet 48 procent mot rödgrönrosas 44. Men även här är stadsdelen brokig. I Västra Herrängen hamnade närmare 44 procent av rösterna på Moderaterna, medan samma parti fick knappt 17 procent i valdistriktet Klacktorget i Solberga.

Feministiskt initiativ har många väljare i Midsommarkransen

De rödgrönrosa är starkast i Hägersten-Liljeholmen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ fick 58,8 procent av rösterna vid valet 2014. Det kan jämföras med 49,8 för Stockholm som helhet.
Grönast är det i Midsommarkransen. Där röstade nästan en fjärdedel av väljarna på MP i ett par av valdistrikten. Intressant att notera är att även Feministiskt initiativ har starkt stöd i Kransen, i valet till riksdagen var partiet störst i vissa valkretsar.

Högt valdeltagande i Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen

Partisympatierna följer den socioekonomiska och historiska kartan. Ibland skiljer det bara några steg mellan rött och blått. I det välbärgade villaområdet Mälarhöjden lades mellan 50 och 60 procent av rösterna i de olika distrikten på den borgerliga alliansen, medan det rödgrönrosa fick mellan 60 och 70 procent i grannstadsdelen Västertorp, som för övrigt är den förre S-ledaren Håkan Juholts bostadsort.

Hur såg då valdeltagandet ut? I Hägersten-Liljeholmen röstade 83,3 procent respektive 83,7 i Älvsjö. Snittet i Stockholm var 82,1. Men även här är skillnaderna stora. I vissa valdistrikt går över 90 procent och röstar, medan det är betydligt lägre i andra. Förra valet var det lägst i Västberga östra (68,8 procent) och valdistriktet Kristallvägen (73,53 procent).