M-styret håller sitt grepp om Solna. Foto: Mitt i Stockholm

Fortsatt blått i Solna – SD utan vågmästarroll

Solnaborna tycks vara hyfsat nöjda med hur staden styrs och belönar, enligt preliminära siffror, Alliansen med en majoritet i fullmäktige. Rikstrenden avspeglar sig annars lokalt – C och SD kliver fram medan MP gör ett katastrofval.

  • Publicerad 07:45, 10 sep 2018

Solnaborna vaknar upp till… ungefär det som Solna var igår. Det ser ut att bli fortsatt fokus på tillväxt, minskat bidragsberoende och fler övervakningskameror.

Moderaternas förbannelse, i val efter val har de backat stort i Solna, tycks bruten. Partiet tangerar i stort sett förra valet och får drygt 30 procent, enligt preliminära siffror. Resultatet pekar också på en majoritet för Alliansen,  även om marginalen är minsta möjliga: 31 av 61 mandat.

Om resultatet står sig betyder det att Sverigedemokraterna trots ett starkt val missar en vågmästarroll i Solna – en strimma ljus i eländet för de rödgröna?

För även om både Socialdemokraterna och Vänstern går framåt i Solna, drar Miljöpartiets resultat ett streck över möjligheten till ett maktskifte i rödgrönt. MP tappar hela 5,8 procentenheter – minus tre viktiga mandat i fullmäktige. En konsekvens av snålblåsten på riksplan eller ett lokalt orsakat magplask?

Nej, det blev ingen skrällarnas afton i Solna. Bergshamrapartiet faller på målsnöret och åker ur fullmäktige, enligt preliminär statistik. Huruvida Solnapartiet får fortsätta i de politiska kulisserna eller ej är är oklart. Kategorin ”Övriga partier” där partiet ingår samlar 2,2 procent av Solnas röster, om det nya partiet klarar gränsen för fullmäktige visar sig när allt är färdigräknat.

Valresultat i Solna


Källa: Valmyndigheten