En kvinna bjuder in till stadshuset. Men härinne är flest politiker män. Foto: Anna Z Ek

Flest män på vallistorna

Av de valbara politikerna på Lidingö är en klar majoritet män. 115 av politikerna på valsedlarna är män. 104 är kvinnor. Könsfördelningen ser dock olika ut i de olika partierna.

  • Publicerad 16:08, 18 jun 2018

Det är bara Liberalerna och Miljöpartiet på Lidingö som har en helt jämn könsfördelning av de nio partier som ställer upp till kommunfullmäktigevalet  i höst.

S har flest kvinnor

Socialdemokraterna är det enda partiet med flest kvinnor på listan men det handla bara om en lite övervikt, 27 kvinnor och 24 män. Lidingöpartiet och Vänsterparitet har också de  en hyfsat jämn könsfördelning, fast där till männens fördel.

Dubbelt så många män

På Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas listor finns däremot dubbelt så många, eller mer än dubbelt så många män som kvinnor. På Centerparitets lista är också en klar majoritet män.

Liberalerna har jobbar aktivt med en jämn könsfördelning.

–  Vi brukar sträva efter att varannan kvinna varannan man på våra listor. Just i det här valet hade vi många kvinnor i topp, det handlar om att vi har väldigt många kvinnor med hög kompetens som har högt förtroende, säger Amelie Tarschshys Ingre (L), förstanamn på Liberalernas lista.

Vilka frågor är viktiga ut ett jämställdhetsperspektiv på Lidingö?

– Arbetssituationen för lärare och förskollärare, belysning och trygghetsfrågor, till exempel frågan om trygghetsvakter och så kollektivtrafiken eftersom fler kvinnor än män åker kollektivt. Jag tycker att jämställdheten går som ett raster genom alla politiska frågor.

Fakta

Såhär ser könsfördelningen ut

M: 14 kvinnor 28 män

Kd: 8 kvinnor 16 män

Lp: 14 kvinnor 16 män

C: 14 kvinnor 23 män

L: 15 kvinnor 15 män

S: 27 kvinnor 24 män

Mp: 7 kvinnor 7 män

V: 3 kvinnor 4 män

Sd: 2 kvinnor 6 män

  • Kvinna i topp: Lp, L, Mp, Sd
  • Kvinna och man i topp: M, Lp,C, L, S, Mp, Sd
  • Två män i topp: Kd, Sd
Visa merVisa mindre